Nem kötelező a megjelenés Stohl András számára perének másodfokú tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon - közölte a bíróság szóvivője szerdán. Az ittasan súlyos közúti balesetet okozó színész pere június 21-én folytatódik, Stohl első fokon 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, a júniusi tárgyaláson várhatóan jogerős ítélet születik.

Június 21-én tartják az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András színész-műsorvezető büntetőügyének másodfokú tárgyalását, illetve hirdetik ki a jogerős ítéletet a Pest Megyei Bíróságon - közölte Kende Katalin szóvivő szerdán.

A szóvivő tájékoztatása szerint a június 21-i tárgyaláson bizonyítás már nem történik, csupán az ügyész, a védő és a vádlott kap szót. Stohl András számára nem kötelező a megjelenés.

A Budakörnyéki Bíróságon március 31-én született elsőfokú ítélet szerint Stohl bűnös súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, ezért nem jogerősen 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügyész akkor tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, ám a színész, illetve védője enyhítésért fellebbezett.

Mivel az ügyész nem fellebbezett, a bíróság vagy helybenhagyja az elsőfokú ítéletet, vagy helyt ad az enyhítés iránti vádlotti kérelemnek, de akár hatályon kívül is helyezheti a nem jogerős ítéletet. A Stohl-per elsőfokú tárgyalásának körülményeiről itt olvashat bővebben.

Bort, kokaint és whiskyt fogyasztott

Az ügyész az orvos szakértői vélemény alapján a március 31-i tárgyaláskor módosította a vádat, kiegészítve azt maradandó testi fogyatékosság okozásával, ugyanis - mint kiderült - a baleset súlyos sérültje enyhe fokú, végleges egészségkárosodást szenvedett, jelenleg is sántít, korábbi munkáját nem tudja elvégezni. Kaincz Pál az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy kártérítésre is igényt tart.

A színészt mellékbüntetésül 5 évre eltiltották a járművezetéstől, 3 évre a közügyek gyakorlásától, egyúttal a több mint 650 ezer forintos bűnügyi költségek megfizetésére is kötelezte őt a bíróság. A nem jogerős döntés szerint Stohl a leghamarabb büntetése háromnegyedének letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

Stohl András 2010. május 8-án hajnalban a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba, és ott összeütközött két szabályosan közlekedő autóval. A balesetben a vétlen sofőrök és utasok közül négyen sérültek meg, egyikük súlyosan. Az otthonából mintavételre és kihallgatásra előállított Stohl beismerte, hogy ő okozta a balesetet.

A színész elleni per tavaly decemberben indult, az első tárgyaláson tett vallomása szerint bort, kokaint és whiskyt fogyasztott a balesetet megelőző estén. Akkor azt mondta, bűnösnek tartja magát, de a balesetből csak a csattanásra emlékszik. A tanúk szerint a részeg Stohl az élettársát akarta rábeszélni, hogy vállalja helyette a balesetet.