Réthelyi nem rúgta ki Alföldi Róbertet

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter találkozója
Vágólapra másolva!
Csak figyelmeztette, de a posztján hagyta Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós az után rendelte be magához az igazgatót, hogy az nagy vitát kiváltó szóváltásba keveredett egy újságíróval.
Vágólapra másolva!

"A május 20-ai események nyomán írásban figyelmeztettem az igazgató urat, ez után hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről, a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a félórás megbeszélés után, amelyet Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház igazgatójával folytatott csütörtökön.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A megbeszélést követően Alföldi Róbert szó nélkül távozott, a sajtó kérdéseire nem válaszolt. Kérdéseket a miniszternek sem lehetett feltenni.

A bejelentésről készült videót itt nézheti meg:

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti 1 Televízió munkatársa a színház múlt pénteki sajtótájékoztatóján Az ember tragédiája előadás római színének "orális jelenetét" hozta fel példának mint a Nemzeti Színház provokatív és megosztó rendezését. Az előadást rendező Alföldi a mű elolvasását ajánlotta az újságírónőnek. Amikor az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?", Alföldi azt válaszolta, hogy "meg bizony", majd hozzátette: "Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". (A felvételt itt megnézheti, a vonatkozó rész 5:00-nál kezdődik.)

Pörzse Sándor jobbikos képviselő a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott mondatra hivatkozva kérdezte meg a parlamentben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy "meddig tűrik Alföldi ténykedését". "Ha bebizonyosodik, amit most említett, a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére" - válaszolta erre Réthelyi, aki bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és május 26-ra a minisztériumba rendelte Alföldi Róbertet.

Alföldi szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a történtekre, és közölte, hogy szerinte az "orális" szó se nem obszcén, se nem trágár, és hangsúlyozta, az újságírónő használta először a kifejezést kérdésében. "Egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy az újságíró kérdezett" - fogalmazott Alföldi.