Fordulatok várhatók Alstom-ügyben: jön a cégvezér és dönt a bíróság

Alstom metrókocsi, metró, metróállomás, metrószerelvény
Vágólapra másolva!
Elfogadta Tarlós István főpolgármester meghívását és Budapestre jön az Alstom vezérigazgatója, hogy tárgyaljanak a francia cég által a BKV számára gyártott metrókocsikról. Tarlós korábban azt mondta, hogy ha a vezérigazgató nem jön Magyarországra, akkor új metrókocsitendert fognak kiírni. A BKV tavaly mondta fel az Alstommal kötött szerződést, miután a metrókocsik nem tudták megszerezni az előírt típusengedélyt. A bankgaranciát azonban azóta sem tudták lehívni, mert a francia cég bíróságra vitte az ügyet, és elsőfokon pert nyert. A másodfokú ítéletet szerdán délután fogják kihirdetni.
Vágólapra másolva!

Elfogadta Tarlós István főpolgármester meghívását az Alstom vezérigazgatója, hogy tárgyaljanak a francia cég által a BKV számára gyártott metrókocsik ügyében. Tarlós István hétfőn azt mondta, hogy a metrószerelvények ügyében mással már nem tárgyal, csak a francia cég első emberével, és ha az Alstom első számú vezetője elfogadja a budapesti városvezetés meghívását, akkor "nyitva marad a kapu", ellenkező esetben nem marad más hátra, mint az új tender kiírása.

Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy az Alstom vezérigazgatója elfogadta a Tarlós által felajánlott három időpont egyikét. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz a tárgyalás, azonban csak annyit mondott, hogy nem ezen a héten.

A 2-es és a 4-es metró új szerelvényeit a 2006-ban megkötött szerződés szerint az Alstom gyártotta volna, a 2-es metró vonalára már el is készült 22 szerelvény, a BKV pedig már kifizetett 30 milliárd forintot a francia cégnek, de tavaly októberben felmondta a szerződést az Alstommal, mert a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerősen határozott arról, hogy a cég által szállított metrókocsik nem kaphatnak típusengedélyt Magyarországon. Az Alstom bírósághoz fordult Franciaországban, és ezzel megakadályozta, hogy a BKV megkapja a metrókocsi-szerződés felmondása miatt garanciaként járó 37 milliárd forintos kártérítést, valamint a kocsikért eddig kifizetett előleget.

A franciaországi Nanterre bírósága decemberben hozott elsőfokú ítéletet, amely szerint az Alstom pert nyert a BKV-val szemben. A bíróság határozata megtiltotta a bankoknak a BKV által már kifizetett előleg visszafizetését, és a teljesítési garanciák lehívását. A főváros fellebbezett a francia bírósági döntés ellen, Tarlós István pedig azt mondta, hogy szerinte a francia bíróság határozata csak a 37 milliárd forintos bankgarancia lehívásáról szól, és számos súlyos tévedés szerepel benne, továbbá "pikánsnak" nevezte azt, hogy egy francia bíróság dönt a francia cég és a BKV közötti perben. Szűcs Somlyó Mária az [origo]-nak azt mondta, hogy a másodfokon eljáró versailles-i bíróság döntése szerda délután várható.