A kémügy titkosítását vizsgálja az adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
Van egy olyan adatkör, amelynek a titokban tartásához súlyos érdekek fűződnek Magyarországon - mondta az adatvédelmi ombudsman a Hír Tv-nek. Jóri András a kémügy államtitokká minősítésének részleteit vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja Jóri András adatvédelmi ombudsman a kémügy titkosítását. A biztosnál a kémkedésre való felbujtással gyanúsított Szilvásy György ügyvédje és a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Vadai Ágnes kezdeményezte az államtitokká minősítés felülvizsgálatát - írja a Hír Tv honlapja.

Az ombudsman az érintett szervektől már bekérte a szükséges dokumentumokat, az eredmény ismeretében dőlhet el, hogy a 40 évre államtitokká minősített ügy részleteiből melyek tartozhatnak a nyilvánosságra.

A Magyar Köztársaság szuverenitását súlyosan sértő tények nyilvánosságra kerülése valóban nagy problémákat okozhat az országnak, ami világossá teszi, hogy ezeknek a titkoknak bizonyos körben létezniük kell. Az, hogy ezek oda tartoznak-e vagy nem, csak egy vizsgálat során állapítható meg. Az biztos, hogy van egy olyan adatkör, amelynek a titokban tartásához súlyos érdekek fűződnek Magyarországon - mondta a csatornának Jóri András.

Jelen pillanatban az ügyészségnek kellene kezdeményeznie a kémügy titkosításának feloldását - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy mivel még folyik a nyomozás, másnak egyelőre nincs jogosultsága erre, a kormánynak pedig egyelőre kialakított álláspontja sincs az üggyel kapcsolatban.

A kémügyről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.