Az egység őrétől a genetikai térképészig - a Nefmi kulcsfigurái

Hoffman Rózsa, közoktatási törvény
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) öt ágazat - egészségügy, oktatás, kultúra, szociális ügyek, sport - összevonásával jött létre a Fidesz tavaly tavaszi választási győzelme után. A csúcsminisztérium több olyan területet is magába foglal, amelyek a korábbi kormányokban minisztériumi irányítás alatt működtek.
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"A nemzeti erőforrásokért felelős Réthelyi Miklóstól azt várják az emberek, hogy mentse meg a magyar egészségügyet, építse újra a szociális biztonságot, és teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedékek számára" - mondta kormányának bemutatáskor tavaly májusban Orbán Viktor kormányfő. Bár Réthelyi nem számít pártpolitikusnak, a korábbi jobboldali kormányokban is vállalt tisztségeket: 1990-ben a Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője, 1998-99-ben pedig az Oktatási Minisztérium főosztály vezetője volt. 1991-ben a SOTE rektorának választották, 1995-től öt éven át vezette a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központját. Egyéves miniszteri tevékenységéről kormányzati kritikusai azt mondják: nem tudott igazi arcot adni a Nefminek, túl nagy önállóságot adott az államtitkárainak. Réthelyi szerint viszont tudatos stratégia, hogy hagyja szerepelni államtitkárait, akik miniszteri székre ácsingóztak, ő a tárca belső egysége felett őrködik Az Operaház főigazgatójának kinevezése miatt júniusban Orbánnal is konfrontálódott, ezt követően számos találgatás jelentek meg esetleges leváltásáról.

Hoffmann Rózsa
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Az oktatási államtitkárt Hoffmann Rózsának hívják, és ez még így is marad hosszú ideig" - jelentette ki június végén Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője, miután az államtitkár felajánlotta a lemondását. Hoffmann azt követően akart lemondani, hogy Pokorni Zoltánnal, a Fidesz legismertebb oktatási politikusával folytatott vitáját a párt etikai bizottsága elé vitte, a testület azonban elutasította panaszt. A Pokorni-Hoffmann vita során volt a leglátványosabb a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP közti konfliktus. Hoffmann 2006-tól tagja a KDNP parlamenti frakciójának, korábban a Németh László Gimnáziumban igazgatóként dolgozott, 1995-től pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Tanárképző Intézetben volt intézetvezető. Államtitkári munkáját leginkább az nehezítette meg, hogy idő előtt nyilvánosságra kerültek az új felsőoktatási törvénytervezet különböző variációi, többek között az, amely egyetembezárásokkal is számolt. Kiszivárogtak annak az áprilisi kormányülésnek a részletei is, ahol Orbán Viktor kormányfő indulatosan kritizálta a felsősoktatási törvény tervezetét. A jogszabállyal Hoffmann továbbra is adós, amelyet a korábbi tervek szerint tavasszal kellett a parlament elé terjeszteni.

Szócska Miklós
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kormánypárti körökben a Nefmi államtitkárai közül talán Szócska Miklós egészségügyi államtitkár megítélése a legkedvezőbb. Fideszeses források egyedül róla állították azt, hogy megfelelő stratégiai érzékkel rendelkezik, viszont felrótták neki, hogy az elmúlt egy évben sokat beszélt és lassan készült el az egészségügy átalakításáról szóló Semmelweis-tervvel. Szócska szerint viszont tudatos döntés volt a hosszú előkészítés, így tudta elkerülni, hogy olyan állóháború alakuljon ki az egészségügyben, mint amilyen az előző MSZP-SZDSZ-kormány idején. Szócskának a Nefmin belül is komoly küzdelmet kellett folytatnia, a tárca közigazgatási államtitkára, Jávor András szintén egészségügyi területről érkezett. A Nefmi megalakulása után kettejük vitája okozta a legtöbb konfliktust a minisztériumon belül, bár állítólag megtanultak együtt dolgozni, még júniusban is voltak köztük összezördülések. Államtitkári kinevezése előtt Szócska 1991-2009 között a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában dolgozott, később az intézet megbízott vezetője volt.1993-tól 1994-ig a Népjóléti Minisztérium, majd 1998-tól 1999-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tanácsadója volt.

Szőcs Géza
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Szőcs Gézát, a Nefmi kultúráért felelős államtitkárát a kormánypárti politikusok sem mindig tudják hova tenni. Szőcsnek a magyarság genetikai feltérképezéséről szóló mondatait a Fideszben többen túl erősnek tartottak, de nem értették azt sem, hogy az államtitkár miért véd meg olyan, a "kormánypártok számára vállalhatatlan embereket", mint Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója. Miközben az államtitkár az elmúlt egy évben nehezen találta a hangot a Fidesz frakciójával, az Orbán-családdal jó kapcsolatot ápol. Szőcs írta az előszót Orbán feleségének, Lévai Anikónak a szakácskönyvéhez, illetve az Orbán-család erdélyi utazásai során többször is vendégeskedett nála. Fideszes források az [origo]-nak azt mondták, az államtitkár helyzetét megnehezítette a párt erős értelmiségi holdudvara, ahol többen is rendelkeznek kultúrpolitikai víziókkal, és ezeket "brutális erővel" próbálták érvényre juttatni. Az erdélyi születésű Szőcs 1990 és 1993 között főtitkára, később alelnöke volt az RMDSZ-nek, illetve a bukaresti parlamentben szenátor volt. 1993-tól 2010-ig kiadója és főszerkesztője volt "A Dunánál" című folyóiratnak, valamint tagja volt a Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének.