A gyógynövénytermesztést is tanítják ősztől a börtönökben

Vágólapra másolva!
Két-nyolc hónapos tanfolyamokon ingatlanfenntartókat, takarítókat, valamint gyógy- és fűszernövény-termesztőket is képeznek majd a hazai börtönökben. Az ősszel kezdődő szakmai programokba 340 fogvatartott kerülhet be.
Vágólapra másolva!

A fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének megkönnyítéséért indított Tett program keretén belül szobafestőket, hegesztőket, ingatlanfenntartókat, takarítókat, gyógynövény- és fűszernövény-termesztőket is képeznek ősztől a büntetés-végrehajtási intézetekben - közölte Csóti András vezérőrnagy kedden. Az ősszel induló tanfolyamok 2-8 hónapig tartanak majd, és mintegy 340 fogvatartott vehet rajtuk részt.

Csóti András elmondása szerint a programban részt vevő munkaügyi központokkal egyeztetve indítják az új képzéseket, a gyógynövény-termesztő pedig hiányszakma. Kóta Tünde, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pártfogó felügyelői szolgálatának osztályvezetője hozzátette, hogy a fogvatartottak és családtagjaik szívesen foglalkoznak a gyógynövényekkel, példaként a bodzaszedést említette. Janovics László, a Baranya Megyei munkaügyi központ igazgatója hangsúlyozta: atipikus, de legális foglalkoztatási formákat kerestek a fogva tartásból a társadalomba visszailleszkedők számára.

A 2012 áprilisában záruló, kétmilliárd forintból megvalósuló Tett programban a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a KIM Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a Baranya és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatalok munkaügyi központjai fogtak össze. Céljuk, hogy bűnmegelőzési képzésekkel, önkéntesek bevonásával és a bűnelkövetők társadalmi beilleszkedését segítő programokkal mérsékeljék a bűncselekmények számát és negatív következményeit.