Szeptemberben döntenek a budai Vár felújításáról

Vágólapra másolva!
Kétszintes mélygarázs és felszín alatti, 3000 négyzetméteres rendezvénytér is épülhet a budai Várban - írja a Népszabadság. A Várkertbazár 2014-re készülhet el, de egy 25 éves fejlesztési terv is a kormány elé kerül.
Vágólapra másolva!

Még várhatóan ebben a hónapban megszületik az a két fontos kormánydöntés, amelynek nyomán elkezdődhet a budai Vár felújítása - írja keddi számában a Népszabadság Zumbok Ferencre, a budai Várnegyed megújításáért felelős miniszteri biztosra hivatkozva.

A hamarosan várható két kormánydöntés egyike a Várkertbazár felújításának elindításáról szól, a másik pedig a Vár hosszú távú fejlesztéséről rendelkezik. A tervek szerint a Várkertbazár felújítása 2014-re valósul meg. A tervezett költségek csak a kormánydöntés után válnak nyilvánossá.

Egyelőre csak a Vízhordó lépcső felújításának tervei vannak kész. Elképzelhető azonban, hogy a Várkertbazár udvara alá egy kétszintes mélygarázst építenek, és e fölött lenne egy 3000 négyzetméteres, felszín alatti rendezvénytér. A hosszú távú rendezésről Zumbok Ferenc miniszteri biztos elmondta, hogy a Vár területén illetékes összes szervezet és legalább tizenötféle szakterület szakembereinek bevonásával fogják kimunkálni. A 25 évre szóló fejlesztési terv a jövő nyáron kerülhet a kormány elé.