Emléknap lesz Olaszliszkán Szögi Lajos megölésének napja

2011.10.10. 13:02

Emléknappá nyilvánította október 15-ét az olaszliszkai önkormányzat. Szögi Lajost 2006-ban ezen a napon verték halálra a településen, miután azt hitték, hogy elgázolt egy kislányt.

Emléknappá nyilvánította október 15-ét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszka önkormányzata; öt éve azon a napon verték agyon gyermekei szeme láttára a tiszavasvári tanárt, aki autójával elsodort egy kislányt. A település önkormányzata azért döntött így, mert nem szabad feledésbe merülnie annak, ami 2006. október 15-én történt Olaszliszkán - mondta Kerekes Attila (független) polgármester a határozat elfogadása után újságíróknak.

Az emléknapon gyászlobogókat helyeznek ki a település közintézményeire, és megemlékeznek a tragédiáról. Az emlékműsorra várják a pártok, civil szervezetek, egyházak képviselőit, a megyei és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét is - tette hozzá. A pedagógus halálának helyszínén 2006 óta emlékmű áll.

Szögi Lajos meggyilkolásáért nyolc embert ítélt el jogerősen a bíróság, hárman életfogytig tartó szabadságvesztést, a többiek 10-17 év közötti fegyház-, illetve börtönbüntetést kaptak. A bíróság 2010 októberében első fokon 46 millió forintos kártérítésre kötelezte az olaszliszkai gyilkosság tetteseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK