Gyors körben cserélné le a kórházigazgatókat Szócska

Szócska Miklós, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, államtitkár
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkár szerint elképzelhető, hogy alkotmánymódosításra is szükség lesz ahhoz, hogy január elsejétől állami kézbe kerüljenek a kórházak. Szócska Miklós az egészségügyi intézmények élén várható változásokról azt mondta, gyors pályázati kört terveznek.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyért felelős államtitkárság megtartotta első tájékoztatóját az állami kézbe kerülő megyei és fővárosi egészségügyi intézmények vezetőinek és fenntartóinak, ezzel "élesben is beindult" a Semmelweis-tervben foglalt szerkezetátalakítási folyamat - közölte Szócska Miklós államtitkár csütörtökön.

A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január elsejei állami tulajdonba vételéhez még több jogszabály együttes módosítása szükséges, de az is elképzelhető, hogy alkotmánymódosítás is lesz - mondta Szócska. Az államtitkár közölte, hogy az első megbeszélés egy technikai jellegű tájékoztató volt az intézmények átadás-átvételének négy, párhuzamosan zajló folyamatáról.

Ezek közé tartoznak többek között a tulajdonviszonyokról szóló szerződések, az intézményben dolgozók és szerződéseik átvétele és a bérszámfejtés. Az intézmények közötti munkamegosztásról a következő hónapokban egyeztetnek. Az egészségügy menedzsmentjének fejlesztéséről az államtitkár azt mondta, ez volt az elmúlt időszak "legnagyobb rákfenéje", mert az ellátórendszer nem volt koordinálva és egységes elvek szerint vezetve. A kórházak élén várható változásokról Szócska azt mondta, hogy nem kívánják az átadás-átvétel folyamatát "külön stresszel terhelni", ezért egy gyors pályázati kör terveznek.

Kiemelte, hogy az egészségügyi intézmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához kerülnek, amelyen belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) jelölték ki fenntartónak, a vagyonkezelő pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.