A kormány iránti jó szándékát bizonyítaná tiltakozó akciójának felfüggesztésével a Liga

Vágólapra másolva!
Nem sokkal az után, hogy aláírták a kormánnyal a megállapodást, amelynek értelmében a vasutasok megkapják a MÁV Cargo eladásából nekik járó privatizációs bevételt, a Liga bejelentette: felfüggesztik a péntektől tervezett figyelemfelkeltő akcióikat.
Vágólapra másolva!

A Liga Szakszervezetek felfüggeszti péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő akcióját - jelentette be a szakszervezeti tömörülés elnöke. Gaskó István elmondta: a kormánnyal a Munka törvénykönyvéről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotban kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy "jó szándékuk jeleként" felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.

A bejelentés az után történt, hogy szerdán reggel hivatalosan is megállapodás született arról, hogy a kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt. Az erről szóló nyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István írta alá Budapesten, a MÁV-Gépészet kocsijavító műhelyében.

A kormányfő kiemelte, súlyos nemzetstratégiai hiba volt, hogy az előző kormány eladta a MÁV Cargót, hiszen a vasúti teherszállítás jövedelmező üzletág. Orbán kijelentette, hogy előbb-utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása, mert a nélkül nehéz elképzelni, hogyan lehet talpra állítani a nyakig eladósodott vállalatot. Gaskó István elmondta, a hosszú küzdelem eredményesen zárult le a megállapodással, az Orbán-kormány biztosítja a kifizetés fedezetét. Az idén 1 milliárd forintot, 2012-ben és 2013-ban 4 milliárd forintot ad a vasutasoknak járó kifizetésre.