Riadalmat érzett a szlovák állampolgárságától megfosztott 99 éves asszony

2011.12.02. 21:11

A nyugdíjas tanító lánya az [origo]-nak elmondta, hogy édesanyja riadalmat érzett, amikor felbontották a hivataltól érkezett levelet. Az asszony azt is elmondta, hogy édesanyját gondozó testvérétől is megvonták a szlovák állampolgárságot. Azt is mondta, hogy a család fél attól, hogy meg ne vonják az idős asszony nyugdíját.

Hétfőn leadja iratait a szlovák hatóságoknál dr. Tamás Aladárné, akitől egy pénteken reggel érkezett levélben vonták meg a szlovák állampolgárságot. A 99 éves idős tanítónő lánya az [origo]-nak elmondta, hogy édesanyja nyugalma érdekében, és "mint törvénytisztelő állampolgárok" leadják az iratokat hétfőn, de azt a család még nem döntötte el, hogy bírósághoz fordulnak-e az ügyben.

"Az ő korában nem merem, nem merjük vállalni, hogy bírósághoz, esetleg a strasbourgi bírósághoz fordulunk. Ilyen korú embernek minden nap ajándék. Mint törvénytisztelő állampolgárok, azt hiszem, be fogjuk tartani a szlovák törvényeket, hogy édesanyám nyugalma biztosítva legyen" - nyilatkozta a Vácon élő Fehérné Tamás Judit.

Az asszony azt is elmondta az [origo]-nak, hogy 66 éves húgától is megvonták a szlovák állampolgárságot. "Attól is félünk, hogy el ne vegyék édesanyám és a húgom nyugdíját" - mondta Fehérné Tamás Judit.

Tamás Aladárné 1912-ben született Rimaszombaton, mindig ott élt, tanítónőként dolgozott. Az idén áprilisban, korára való tekintettel, gyorsított eljárásban kapta meg ismét a magyar állampolgárságot. A nyugdíjas tanítónő ezt levélben jelentette be az illetékes szlovák hatóságnak, mert tudott arról, hogy abban az esetben, ha eltitkolja, a Fico-kormány idején hozott szlovák állampolgársági törvény értelmében 3000 eurós büntetést kaphat.

A szlovák alkotmányra hivatkozva Tamás Aladárné ugyanakkor nyilatkozott arról is, hogy nem akarja elveszteni szlovák állampolgárságát sem. Ennek ellenére kapta meg az értesítést, hogy hétfőn le kell adnia a szlovák állampolgárságát igazoló okmányait. 

A majdnem százéves asszony lánya az [origo]-nak elmondta azt is, hogy szerinte mivel az édesanyja magyar állampolgár, a magyar államnak meg kellene védenie őt. Hozzátette, hogy pénteken délután levelet írt az ügyről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Győri Enikő fideszes EP-képviselőnek is.

Fehérné Tamás Judit szerint az állampolgársági törvény elfogadása óta, hét hónapig nem történt semmi, mint mondta, most adta ki a szlovák belügyminiszter az "ukázt" arra, hogy vonják be a papírokat.

Semjén Zsolt hivatalából a nemzetpolitikai helyettes államtitkár, Répás Zsuzsanna pénteki közleményében határozottan elutasította a szlovák állam magatartását, és kijelentette, hogy Magyarország kész nemzetközi fórumok elé vinni az ügyet. Hozzátette, értetlenül szemlélik, és az alapvető emberi jogokkal, valamint az európai uniós értékekkel összeegyezhetetlennek tartják, hogy Szlovákia ilyen elfogadhatatlan retorziót alkalmaz állampolgárai ellen.

A nyugdíjas rimaszombati tanítónő elleni eljárást határozottan elítélte Aux Ferenc, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP)  rimaszombati járási elnöke is. Aux hozzátette, hogy magas kora ellenére Tamás Aladárné továbbra is nagyon aktív tagja a helyi nyugdíjasklubnak, szinte minden kulturális és más rendezvényen megjelenik.

November 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg szlovák állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte egy nappal később, megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK