Orbán: A parlament dönti el, hogy csatlakozunk-e az EU-egyezséghez

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint Magyarország függetlenségét érinti az a megállapodás, amelyet péntek hajnalban fogadott el az Európai Unió 23 tagállama az uniós gazdasági válság kezelésére. A magyar kormány emiatt nem csatlakozott azonnal a megegyezéshez, a magyar álláspontot a parlamentnek kell megvitatnia - közölte.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel az EU-tagállamok tanácskozása után.

Az unió állam- és kormányfői csütörtökön este gyűltek össze, hogy megállapodjanak az európai gazdasági válság megoldásáról. A pénteken hajnalban véget ért tanácskozáson az EU 23 tagállama - közte az eurózóna minden tagja - vállalta, hogy részt vesz a megállapodásban. Ennek lényege, hogy az uniós tagállamok vállalták költségvetésük szigorúbb összehangolását, és a közös szabályokat megszegőkkel szemben az EU szankciókat vezethet be, amelyeket csak a tagállamok háromnegyedének egységes szavazatával lehet leállítani. Eldöntötték azt is, hogy 200 milliárd eurót juttatnak a Nemzetközi Valutaalapnak, illetve hozzájárulnak, hogy az EU két válságkezelő alapját az Európai Központi Bank kezelje.

Csehország és Svédország parlamentje állásfoglalásától tette függővé csatlakozását, Nagy-Britannia elutasította a megállapodás elfogadását, és az első hírek szerint így tett Orbán Viktor is. Péntek reggeli nyilatkozata alapján azonban úgy tűnik, hogy Magyarország is a csehekhez és a svédekhez hasonló állásponton van.

Orbán kijelentette: mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, a kérdésben a parlamentnek kell döntést kell hoznia. Márciusig kell a döntésnek megszületnie, így a parlamentnek bőven van ideje - közölte.