Washington a választójogi törvényt is kifogásolja

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete decemberben arra kért több kormánypárti politikust, hogy vizsgálják felül az új magyar választójogi törvényt - írja a Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett kormánypárti politikusokra és az amerikai nagykövetség közlésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a választójogi törvény hatályon kívül helyezését és új jogszabály kidolgozását kezdeményezte a kormánypártoknál - írja a keddi Magyar Nemzet több, pontosan meg nem nevezett vezető politikusra hivatkozva. A nagykövet a lap értesülése szerint azt is javasolta a Fidesz vezetőinek, hogy vonjanak be magyarországi civileket és ellenzéki pártokat is egy új választójogi tervezet kidolgozásába.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja, Brad Hurst arra a kérdésre, hogy valóban kezdeményezték-e a törvény felülvizsgálatát a decemberi találkozókon, úgy válaszolt, hogy "a nagykövet kormánytisztviselőkkel, illetve a kormánypártok és a parlamenti demokratikus ellenzéki pártok képviselőivel folytatott megbeszéléseket az új választási törvényről".

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a nagykövetség nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az információt, hogy amerikai részről felvetődött a jogszabály hatályon kívül helyezésének igénye is. Azt közölték, hogy "egy választási törvénynek tiszteletben kell tartania az egyenlő és tisztességes bánásmód alapelveit, és tisztelnie kell az emberek akaratát, de erős meggyőződésünk, hogy a magyar törvényekről a magyaroknak kell dönteniük."

Eleni Tsakopoulos Kounalakis január elején a Népszabadságnak adott interjúban arról beszélt, hogy csalódásként élte meg, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az általa megfogalmazott kritikákat több sarkalatos törvény esetében. A kritizált törvények közé sorolta az igazságszolgáltatást átalakító törvényt, a Magyar Nemzeti Bankról hozott törvényt, a médiatörvényt és az egyházügyi törvényt is.