Orbán: Biztonságosabb lesz Magyarország

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a most hatályba lépő új katasztrófavédelmi törvénnyel összefüggésben arról beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtésében és helyreállításában a polgároknak is ki kell venniük a részüket.
Vágólapra másolva!

A január 1-jétől egységes katasztrófavédelmi rendszernek köszönhetően Magyarország biztonságosabb lesz, mint korábban - mondta hétfőn Orbán Viktor. A kormányfő szerint a 2010-es árvizek és a vörösiszap-katasztrófa nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.

A miniszterelnök az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott állománygyűlésen arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtésében és helyreállításában az állam mellett a polgároknak is ki kell venniük a részüket. Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.

Orbán a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt. A kormányfő példaként említette a gondatlanul tárolt mérgező anyagokat, a folyami ártérre épített házsorokat, bevásárlóközpontokat. Szerinte Magyarország az elmúlt években vészesen legyengült, a gazdaság a csőd szélére sodródott, a tisztességes munka becsülete elveszett, és gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni. Közölte, hogy mindennek véget akartak vetni, ezért látott hozzá a kormány Magyarország megújításához.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmet a magyar állam egyik legfegyelmezettebb és legjobban működő testületének nevezte, amely az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy munkája nélkülözhetetlen, sőt továbbfejlesztésre érdemes. Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.

Mint fogalmazott, az állam mától kezdve nem moshatja a kezeit, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően. Arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében a jövőben "köteles szolgálatba" állíthatók lesznek azok az emberek, akik speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, vagy fizikai erejükre, munkabírásukra szükség lehet, például árvízi védekezések idején.

A kormány új katasztrófavédelmi koncepciójáról itt olvashat bővebben.