Vészjeleket adtak az iszapkatasztrófa előtt a Mal Zrt. műszerei

vörösiszap, iszapkatasztrófa, a MAL Zrt. Ajka melletti tározójának átszakadt gátja
Vágólapra másolva!
Egy eddig nem publikált jelentés szerint egy nappal a 2010-es vörösiszap-katasztrófa előtt már jelezték a Mal Zrt. műszerei, hogy nincs minden rendben az ajkai vörösiszap-tározóval. A Mal vezérigazgatója szerint a cég nem ismeri a Híradóban idézett jelentést.
Vágólapra másolva!

Egy nappal az iszapömlés előtt már jeleztek a Mal Zrt. műszerei, hogy baj van az ajkai vörösiszap-tározónál, másfél órával a gátszakadás előtt pedig már vészjeleket adtak le - hangzott el az m1 Híradójában szerdán este egy eddig nem publikált vizsgálati jelentésre hivatkozva.

Amint az m1 szerda esti Híradójában elhangzott, a vádirat szerint a Mal Zrt. vezetői szabálytalanságok sorozatát követték el a vörösiszap-tározó üzemeltetésekor, elmulasztották a karbantartásokat és az ellenőrzéseket, nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket, és a gátszakadás után nem jelezték a veszélyt, sőt a mentésben sem segítettek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem ismeri a szerda esti Híradóban említett jelentést - mondta a cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Bakonyi Zoltán közölte: amennyiben bemutatják nekik, vagy megismertetik velük az állítólagos jelentést, akkor tudnak arra reagálni.

A Veszprém Megyei Főügyészség múlt heti közlése szerint a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X. számú vörösiszap-tároló kazettánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt tizenöt terhelttel szemben emeltek vádat a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, felső határa halmazati büntetés esetén a felével emelkedik. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét.