Vágólapra másolva!
Eve Ensler darabját EP-képviselők fogják előadni márciusban. A politikusok azért lépnek Kate Winslet, Whoopi Goldberg és Glenn Close nyomdokába, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszakra. A meghívót nem mindenki fogadta kitörő örömmel. Hankiss Ágnest, a Fidesz EP-képviselőjét nem érdekli a feminizmus, noha szeret nő lenni anyaként és szellemi értelemben.
Vágólapra másolva!

Meglepő előadással emlékeznek meg az Európai Parlamentben az úgynevezett V-Dayről és hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra. Több európai parlamenti képviselő vállalkozott arra, hogy március 6-án felolvassa Eve Ensler nagy sikert aratott A Vagina Monológok című darabját. Az eseményen jelen lesz a szerző is, akinek az 1996-ban megjelent darabját a világ több színpadán is bemutatták már. A képviselők olyan művészek nyomdokaiba léphetnek, mint Kate Winslet, Whoopi Goldberg, Cate Blanchett, Glenn Close, Melanie Griffiths, Alanis Morissette és Jerry Hall - írja a Wall Street Journal brüsszeli ügyekkel foglalkozó blogja, amely a rendezvény körüli "drámáról" is beszámol.

A politikusok aktív részvételével szervezett előadás ugyanis több EP-képviselőnél kiverte a biztosítékot. Werner Langen német kereszténydemokrata politikus például arra a következtésre jutott, hogy "ennek a dolognak" nem az Európai Parlamentben, hanem a színházban van a helye, ezért felszólította Martin Schulzot, az EP elnökét, hogy vonja vissza a rendezvény engedélyét.

A darabot a tervek szerint az Európai Parlament Yehudi Menuhin termében mutatják be, amely - mint a WSJ blogja megjegyzi - a legkülönbözőbb rendezvényeknek helyet adott már a holokauszt-emléknaptól a kőolaj-kitermelést tárgyaló értekezletekig, vagyis egy többszörösen díjazott színdarab bemutatása aligha állna szemben a terem rendeltetésszerű használatával. A blog felhívja a figyelmet arra is, hogy a színház mint olyan, nem kellene, hogy összezavarja a képviselőket az Európai Parlamentben, hiszen több olyan helyiség is található az épületben, amely nem kötődik közvetlenül a parlamenti munkához - bárok, fitnesztermek, fodrászat, sőt meditációs szoba is.

A magukat előadóként is kipróbáló képviselők azonban azt mondják, szeretnék ennek az inspiráló darabnak az energiáját bevinni az Európai Parlamentbe. A zöldek német képviselője, Franziska Brantner szerint a nőknek nem lenne szabad szégyenkezniük amiatt, hogy beszélnek a nemiségükről, legyen szó akár a szexuális örömről, akár az ellenük elkövetett erőszakról. A rendezvény egyik közreműködője, Karin Heisecke a Bild című német lapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a női szexualitás és a vagina tabunak számít, ugyanúgy, mint a nők elleni erőszak.

Az európai parlamenti V-Day rendezvényéhez ennek megfelelően több politikai követelés is kapcsolódik. Szeretnék elérni, hogy az EU tovább biztosítsa a nők elleni erőszak felszámolására indított programokat és hogy elfogadják a családon belüli erőszak elleni intézkedések európai csomagját.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

A rendezvény Facebook-oldala szerint a résztvevők között van a zöldek három, az Európai Néppárt és a liberálisok két-két, a szociáldemokraták és a baloldal egy-egy képviselője. Brantner szerint mindenki választhatott egy-egy részt, és több próbán is túl vannak. "Nem vagyunk profi színészek, de hozzá vagyunk szokva a színpadhoz, ezért egyikünk sem fél beszélni a nyilvánosság előtt" - mondta a háttérmunkáról a német Zöldpárt politikusa.

A rendezvénynek a magyar EP-képviselők körében is meglehetősen eltérő a megítélése. "A politikai frakciók tekintetében ez egy egyoldalú rendezvény, melyet azok a balliberális képviselők rendeztek, akiket a Magyarország elleni támadások kapcsán ismerhetünk" - mondta az [origo]-nak Hankiss Ágnes, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Ő azt mondta, a rendezvényre nem áll szándékában elmenni, még akkor sem, ha nem azok rendeznék, akik. Elmondása szerint nem érdekli a feminizmus problematikája, noha szeret nő lenni anyaként és szellemi értelemben is.

A Vagina Monológok című műről Hankiss nem mondott véleményt, mert bár irodalomközeli embernek tartja magát, ez a könyv kimaradt neki. Azt mondta, ha nagyon ráérne, könyvben elolvasná vagy színházban megnézné.

Herczog Edit, a MSZP európai parlamenti képviselője az mondta az [origo]-nak, hogy bár a meghívót még nem látta, de nagyon örül a rendezvénynek, és ha ideje engedi, el is megy rá. A rendezvény helyszínéről pedig azt mondta, hogy az irodalomnak és a kultúrának bárhol helye van.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője az [origo]-tól hallott először a rendezvényről. Elmondása szerint borzasztóan szégyelli, hogy még nem nézte meg a darabot a színházban annak ellenére, hogy világszerte remek szereposztásokkal játsszák. Így, ha éppen ráér, akkor el fog menni a március 6-ai rendezvényre.

A képviselő megjegyezte, hogy A Vagina Monológok egy formabontó, figyelemfelhívó darab, amellyel a sokkolás is célja lehet a szervezőknek. Szerinte a nők elleni erőszakra így kell felhívni a figyelmet, és hozzátette, hogy ő tíz éve foglalkozik ezzel a témával, két könyvet is írt a nők bántalmazásáról.

Morvai Krisztina nem lát kivetnivalót abban, hogy a darab helyszínéül az Európai Parlamentet választották, amennyiben az egy előre meghirdetett, szabadon választható program. "Adná Isten, hogy ez legyen a legnagyobb probléma" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel talán fel lehet hívni a figyelmet Magyarországon is arra, hogy még rengeteg teendő van a nőket ért erőszak ellen.

Tabukat döntögetett Eve Ensler

Eve Ensler könyve kétszáz nővel készült interjúkból áll össze. Ezekben a beszélgetésekben a nők a legintimebb testrészükről vallottak. Szóba kerülnek az első szexuális élményeik, az erotikus fantáziáik vagy az ellenük elkövetett erőszak is. A legkülönbözőbb korosztályok szólalnak meg a világ több részéből. Eve Ensler 1998-ban indította útjára a V(agina)-Dayt, azóta minden évben, február 14-én megemlékeznek a nők elleni erőszakról. A Vagina Monológok című darabot Magyarországon 2007-ben állították színpadra a Thália Színházban Bozsik Yvette rendezésében.