Beszakadt a Balaton jege két Hummer alatt

Beszakadt a Balaton jege két Hummer alatt
Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint egyszerre ment a 10-12 centis jégre a két, egyenként háromtonnás kocsi. Egy balatoni vállalkozó szerint az egyik kocsi tulajdonosa azért hajtott a jégre, hogy segítsen valakinek, a rendőrség azonban csak a két terepjáróról tud. A kocsikat már kimentették a jeges vízből, az [origo]-nak nyilatkozó vállalkozó szerint a kocsiknak semmi bajuk nem lett, pedig majdnem teljesen elmerültek a Balatonban.
Vágólapra másolva!

A balatonakarattyai strandnál ráment a Balaton jegére két Hummer H2 típusú amerikai terepjáró, majd beszakadt alattuk a jég hétfő este - tudta meg az [origo] a balatonkenesei rendőrségtől.

A balatonkenesei rendőrségen az [origo] kérdésére azt mondták, hogy az autók tulajdonosai ellen szabálysértési eljárást indítanak, mert megsértették a jégen tartózkodás szabályait. A büntetés ilyen esetekben általában nagyságrendileg húszezer forint szokott lenni.

Forrás: Porthole.hu
A mentésről készült további képekért kattintson a fotóra!

A balatonalmádi rendőrkapitányság szerint mindkét terepjárót egy-egy negyven év körüli sofőr vezette, valószínűleg egyszerre hajtottak rá a jégre a két Hummerrel, amelyekben összesen öten utaztak. Előbb az egyik, majd a másik autó alatt szakadt be a jég. A rendőrség közölte, hogy a terepjárókat egy balatonfűzfői vállalkozó speciális eszközökkel vontatta a partra.

A vízirendészeti rendőrkapitányság szerint az eset hétfő este nyolc óra körül, vagyis sötétben történt. A parttól 30 méterre 10-12 centiméteres jég szakadt be a két terepjáró alatt, és a járművek 80-100 centiméteres vízbe merültek. A vízi rendészet szerint egy felnőtt férfit mintegy nyolc centiméteres jégréteg bír el biztonságosan. Ehhez képest a két, egyenként háromtonnás terepjáró a 10-12 centiméteres jégre ment rá.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészet alezredese az [origo]-nak elmondta, hogy sötétben nem szabad a jégen tartózkodni, és a szabad jégre tilos járművel rámenni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki a kijelölt jégpályákat használja, mert csak ott biztonságos a Balaton jege.

Az [origo] elért egy balatoni vállalkozót, aki ott volt a terepjárók mentésénél, de a férfi a kérdésünkre azt mondta, hogy nem az övék az autók, csak egyik cégét reklámozzák, ezért kötik hozzá a kocsikat. A vállalkozó azt mondta, hogy a két Hummer sofőrjének szóltak a helyiek, hogy egy autó alatt beszakadt a jég, ezért a terepjárókkal az ő segítségére siettek. A balatoni vállalkozó azt is mondta, hogy már kimentették az autókat a jeges Balatonból.

Sem a rendőrség, sem a vízi rendészet nem tud arról, hogy harmadik autó is lett volna a jégen, amikor a rendőrök kiérkeztek, csak a két terepjáró volt a Balatonban.

A balatoni vállalkozó azt mondta az [origo]-nak, hogy a terepjáróknak semmi bajuk nem lett. Az [origo] Autó rovata szerint egy Hummer H2 használtan 4,5-15 millió forintba kerül, életkortól függően. A terepjáró gázlómélysége mintegy 50 centi, de a képek és a vízi rendészet szerint ezek a kocsik a 80-100 centis vízbe merültek, tehát valószínűleg tönkrementek. A rendőrségtől is azt az információt kaptuk, hogy mivel a kocsik alatt már hétfő este beszakadt a jég, félig elmerültek a vízben, ami reggelre visszafagyott a terepjárókban.

Korábban a balatoni vállalkozó közösségi profilján volt egy Hummert ábrázoló fotó, amely alatti bejegyzésekben az olvasható, hogy "Indulok Siófokra, a jégen". A férfi azóta ezt a képet törölte a közösségi oldalról.