Európa legszigorúbb drogszabályozása lenne a magyar

Vágólapra másolva!
A TASZ szerint a bevezetés előtt álló Btk.-hoz hasonló szigorúságú törvényeket nem Európában, hanem Délkelet-Ázsiában kell keresni. A jogvédő szervezet szerint a szabályozás több százezer fiatalt fenyeget börtönnel.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek megküldött Btk.-előterjesztés Európa legszigorúbb büntetőjogi szabályozását vezetné be - írja csütörtöki sajtóközleményben a TASZ. Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője szerint hasonlóan szigorú büntető törvénykönyvek általában nem Európára, hanem Délkelet-Ázsiára jellemzőek, Sárosi szerint a mostani Btk. az 1999 és 2003 közötti szabályozásánál is jóval szigorúbb.

Az előterjesztés szerint - írja a TASZ - ha egy 18 éves gimnazista egy kollégiumi buli alkalmával egyetlen füves cigivel lebukna a WC-ben, akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kellene kiszabnia rá a bírónak, a büntetési tétel pedig megegyezik a heroint nagy haszonkulccsal árusító dílerekével.

A TASZ szerint a tervezet megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, ezenkívül az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, aki rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr. Az elterelésbe tízből kilenc esetben már így is alkalmi marihuánafogyasztók kerültek be, nem azok, akiknek valóban kezelésre van szükségük - ez az arány most tovább romlik, a drogfüggőket kezelés helyett börtön várja.

Sárosi szerint a szigorú büntetések sehol a világon nem eredményezték a drogfogyasztás visszaszorulását, Magyarországon 1999 és 2003 között a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint 2003 után.