Emberölés gondolatával játszottak Budaházyék egy tanú szerint

Vágólapra másolva!
Nem szerették a Magyarok Nyilai tagjai Bajnai Gordont, megtámadását azonban túl kockázatosnak ítélték - mondta a szervezet egyik tagjával jó kapcsolatot ápoló tanú a Budaházy-ügy szerdai tárgyalásán. A tanú szerint a vádlottak tudták, hogy terrorcselekményt követnek el, de nem tudák abbahagyni, mert "szerették csinálni". A tanú azt állította a bíróságon, hogy a  Magyarok Nyilai tagjai rendszeresen gyakorolták a rendőrsofal megbontását és a Molotov-koktél  használatát a Budaházy vezette vidéki edzéseken.
Vágólapra másolva!

Kormánybuktatásra készült a Magyarok Nyilai szervezet, amelynek tagjai attól sem riadtak volna vissza, hogy emberéleteket követelő támadásokat kövessenek el, csak hogy komolyan vegyék őket - mondta szerdán egy tanú a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai büntetőügyében a Fővárosi Törvényszéken.

A tanú, aki jó kapcsolatokat épített ki az egyik vádlottal, majd 2009 elején hónapokig rögzítette a beszélgetéseiket, ügyészi kérdésekre válaszolva részletesen beszámolt a Budaházy vezette szervezet felépítéséről, a kiképzésekről, az MSZP-SZDSZ-kormány megfélemlítése céljából képviselők otthonainál végrehajtott robbantásos merényletekről, a 2006. és 2007. október 23-ai fővárosi eseményeken való részvételükről. A tanú azt is állította, hogy akkumulátort és benzint vittek magukkal, hogy a Deák térnél beindított harckocsit a rendőrök ellen fordítsák.

Ír mintára épült Budaházy szervezete

A vidéki kiképzésekről a tanú elmondta, úgy tudja: gyakorolták a rendőrsorfal megbontását, a Molotov-koktél és a robbanóanyag használatát. Az egyik, a gyakorlatokat irányító személy korábban NATO-kiképzést kapott. Az "edzéseken" Budaházy rendszeresen részt vett, de megfordult ott Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője is, "egy-két balhéban egy-két vármegyés is benne volt", és voltak saját ügyvédeik, akik segítették őket, ha bajba kerültek.

A tanú a szervezetről elmondta, hogy tudomása szerint ír mintára épült fel: volt egy politikai fedőszerve, a Sinn Feinhez hasonló Hunnia Mozgalom, és egy katonai szárnya, az IRA-hoz (Ír Köztársasági Hadsereg) hasonló Magyarok Nyilai, amelynek "kemény magját" mintegy harmincan alkották. A támadásokról a vezetés döntött, egyéni akcióról szó sem lehetett. A szervezet célja a Gyurcsány-kormány lemondatása és az új választások kiírása volt, de miután az utcai harcokkal "nem értek el semmit, csak azt, hogy tönkretették a fővárost, úgy döntöttek, hogy nagyobb durranás kell".

"Nagy kör" fedőnéven támadták Szilvásyékat

A tanú szerint ezután követtek el támadásokat a Gyurcsány-kormányban a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György, valamint Hiller István szocialista oktatási miniszter és Kóka János szabad demokrata frakcióvezető ingatlana ellen, "nagy kör" fedőnéven pedig egyetlen éjszaka alatt több kormánypárti képviselő otthonát is megtámadták azért, hogy egyes társadalombiztosítási tárgyú törvények megszavazását megakadályozzák.

"Volt egy belső emberük, aki elmondta, hogy a képviselők nagyon berezeltek" - mondta a tanú. Szerinte ekkor már azt se bánták volna a szervezet tagjai, ha emberéletet követel az akciójuk, mi több, amikor a tanú azt kérdezte, hogy mi lenne, ha egy gyerek halna meg, a vádlott szerinte csak annyit mondott: "még jobb, mert nagyobb a visszhangja".

"Nem tudta abbahagyni, mert szerette csinálni"

A férfi elmondta, hogy Budaházyék Bajnai Gordon volt miniszterelnököt sem szerették, de úgy vélték, hogy a szocialista kormányfő elleni támadás mégiscsak túl kockázatos. Arról beszélgettek, hogy ha a következő kormány hasonlóképpen viselkedik, "azok is megkaphatják a magukét".

A tanú szerint szerint előfordult, hogy kifejezetten pénzszerzési céllal követtek el bűncselekményt a szervezet tagjai, amikor Székesfehérváron felrobbantottak egy bankjegykiadó automatát, de a pénzt tartalmazó kazettát nem sikerült elvinniük. A tanú szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy terrorcselekményeket követnek el, amelyekért 10-15 évet is lehet kapni, S. József mondta is, miután gyereke született, hogy abba kellene hagyni, de nem tudta, mert "szerette csinálni".

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

A Budaházy Györgyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.