Ellopták a legdrágább magyar festményt

Vágólapra másolva!
Március 15-én több más értékes műtárggyal együtt ellopták Csontváry Kosztka Tivadar "Szerelmesek találkozása" című képét egy magángyűjtőtől. A kép tulajdonosa 2006 decemberében 230 millió forintot fizetett a festményért.
Vágólapra másolva!

Ellopták a legdrágábban vásárolt magyar festményt, Csontváry Kosztka Tivadar "Szerelmesek találkozása" című képét - értesült az MTI pénteken. A 230 millió forintos alkotást több más értékes műtárggyal együtt vitték el a múlt héten ismeretlenek egy magyarországi magántulajdonostól. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal lopott műtárgyakról készült listája szerint március 15-én vitték el a képet.

Buzinkay Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irodavezetője az m1 Híradójában azt mondta, Csontváry ezen műve védett festmény volt, a többi viszont nem, de korábban műkereskedelemben, kiállításon szerepeltek, tehát jól dokumentáltak voltak. A többi ellopott kép között van Színyei Merse Pál "Vadregényes táj", valamint Mednyánszky László "Csavargó" és "Holdsütés" című képe, amelyek a becslések szerint több tízmillió forintot érnek.

A hazai árverések történetében minden eddiginél magasabb áron, 230 millió forintért kelt el a Csontváry Kosztka Tivadartól származó kép 2006 decemberében. Ezzel megdőlt a 2003-as, 220 millió forintos aukciós csúcs, amelyet egy Munkácsy-kép tartott. Az 1902 körül készült képet soha nem állították ki, soha nem árverezték, és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen, Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A korábban száz évig rejtőzködő kép hollétéről nem tudott a Csontváry-kutatás, bár sokszor és sokan hivatkoztak rá. Egy olyan családtól került árverésre, amelynek tagjai nem vallják magukat műgyűjtőnek, de akik 60 éven át őrizték a ritka kincset.