Gyurcsányék frakciójáról vitáznak a parlamentben

Vágólapra másolva!
Új parlamenti tisztségekről, a képviselők  javadalmazásáról, a képviselők és polgármesterek összeférhetetlenségét szabályozó törvényjavaslatról kezd vitát a parlament. A javaslat nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők. Ezután tárgyalják a képviselők Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes javaslatát, amely gyengítené az Országos Bírói Hivatal hatalomkoncentrációját.
Vágólapra másolva!

Első napirendi pontként az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról és a házszabály módosításáról kezdődik vita a parlament keddi ülésén. A kormánypárti előterjesztés újraszabályozza a parlament szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz.

Az indítvány a háznagy és a főigazgató személyében új tisztségeket hoz létre a parlamentben, valamint kimondja a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét, és nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők.

Ezután kerül terítékre Navracsics Tibor módosító indítványa, amely a Velencei Bizottság ajánlásait vette figyelembe. A javaslat szűkítené az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének mozgásterét, döntéseinek egy részét csak az Országos Bírói Tanács (OBT) beleegyezésével hozhatná meg. A miniszterelnök-helyettes indoklása szerint mindezzel hatékonyabb és átláthatóbb lenne az igazságszolgáltatás működése, a 15 tagú OBT, amely a bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, rendelhetné el kivételesen indokolt esetben, hogy a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű ügyeket soron kívül intézzék.

A szervezet járulhatna hozzá például ahhoz, hogy a bírák lemondási ideje három hónapnál rövidebb legyen, és ugyanígy a bírák nyugállományba helyezése vagy a felső korhatár elérése esetén a tanács dönthetne a felmentési időre vonatkozóan a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejéről. Az OBT adhatna felmentést a bírósági vezető és a vezetése alatt álló szervezeti egységben bíráskodó hozzátartozója közötti összeférhetetlenség esetében is.

A januárban létrejött bírósági csúcsszerv miatt az Európai Unió eljárást indított Magyarországgal szemben, az alapjogi biztos ugyanis kifogásolta, hogy az új testület vezetője kizárólagos hatáskört kap a bírák kinevezésére, illetve a bírósági rendszer igazgatására.

A képviselők a két javaslatról, illetve két korábban tárgyalni kezdett előterjesztés részletes vitája során a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényjavaslatról is elmondhatják véleményüket.