Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a hivatali visszaélés miatt indított perben zárt tárgyalást tart, mivel az eljárás minden adata államtitok - írja a Magyar Nemzet. A polgári elhárítás egykori főigazgatója az ügyészség szerint jogtalanul gyűjtött és tárolt adatokat Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról.
Vágólapra másolva!

A jövő héten hivatali visszaélés miatt állhat bíróság elé Laborc Sándor - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap információi szerint április 16-án kezdi tárgyalni a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa azt a büntetőpert, amelynek vádlottja az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatója és volt beosztottja, akik ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a katonai ügyészség. A törvényszék sajtóosztálya a lappal azt közölte, hogy zárt tárgyalást tart, mivel az eljárás minden adata államtitok. A polgári elhárítás egykori főigazgatója az ügyészség szerint jogtalanul gyűjtött és tárolt adatokat Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról.

Laborc és társa ellen az azóta a Központi Nyomozó Főügyészség állományába olvadt Budapesti Katonai Ügyészség 2010. februárban rendelt el nyomozást. Az év novemberében aztán egyesítették az eljárást a Demeter Ervin akkori fideszes országgyűlési képviselő által - a Legfőbb Ügyészségen - tett feljelentés alapján indult büntetőeljárással. A katonai ügyészség háromrendbeli hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt az idén január 13-án nyújtotta be a vádiratot.

A lap kitér rá, hogy az ügyben az első feljelentést 2010 februárjában - még a Bajnai-kormány idején - Balajti László tette, aki 2009 nyarán vette át a polgári elhárítás vezetését Laborc Sándortól. A Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépeinek merevlemezein több telefonbeszélgetés, híváslista, valamint a cellainformációkra irányuló elemzés is volt. Laborc laptopján mappába rendezve sorakoztak az adatsorok. Volt közöttük "Ovi" és "Bajusz" nevű is. Ezek nagy valószínűséggel Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról tartalmaztak információkat. Célszemély volt még Rózsa-Flores Eduardo is. A bolíviai kommandós akcióban kivégzett magyar újságírót az őszödi beszéd kiszivárogtatásával hozták összefüggésbe.

Az ügyészség a feljelentés után vizsgálódni kezdett. Arra volt kíváncsi, hogy hogyan hozható össze a Rózsa-Flores megfigyeléséhez szükséges telefonlista a Fidesz egyik központi számával, valamint Orbán Viktor egyik lányának mobilelérhetőségével. Ezek a számok ugyanis felkerültek erre a bizonyos listára.

A vád része az a feljelentés is, amelyet Demeter Ervin mint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori alelnöke tett, miután az általa vezetett albizottság kivizsgálta a lehallgatási botrányba keveredett UD Zrt. egyik ügyének a körülményeit.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Laborc és társa ellen januárban érkezett vádemeléshez képest a törvényszék csak április közepére tűzte ki a tárgyalást, mert az eljáró tanács elnökének egyeztetni kellett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsával, amely március 12-én nyitotta meg a kémbotrány néven elhíresült, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő pert, amelyben Laborcot bűnpártolással, Szilvásyt pedig felbujtással vádolják.