Még mindig egyezkednek a kormánypártok a képviselők jövőjéről

Vágólapra másolva!
Pár órával az Országgyűlésről szóló új törvény zárószavazása előtt még mindig nem világos, milyen új szabályokat fognak elfogadni a kormánypártok. A KDNP szerint megállapodtak a Fidesszel abban, hogy az orvos és ügyvéd képviselők megtarthatják a mellékállásaikat, igaz, fizetést nem kaphatnak érte. Az alkotmányügyi bizottságban közben arról döntöttek, hogy minden marad az eredeti elképzelés szerint, és 2014-től profi képviselők lesznek. A fizetésekről viszont megállapodtak: 2013 helyett csak 2004-től igazítják a képviselők pénzét a helyettes államtitkárok béréhez.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfői ülésén szavaznak a képviselők az Országgyűlési törvényről, benne több olyan új szabályról, amely alapvetően érinti a képviselők jövőjét. A törvény több pontján napok óta vitázott a két kormánypárt, mert a KDNP elfogadhatatlannak tartott több szabályt, például azt, amely megtiltaná a képviselőknek, hogy a parlamenti munka mellett más kereső foglalkozásuk is legyen.

A KDNP meg fogja szavazni a törvényt - mondta hétfőn délelőtt a kormánypártok frakcióülése után Semjén Zsolt, a KDNP elnöke újságíróknak. Semjén szerint sikerült megegyezni a vitás pontokon a Fidesszel, és úgy fogják módosítani a törvényt, hogy a képviselők bizonyos feltételekkel és javadalmazás nélkül tovább folytathatják majd a korábbi foglalkozásukat. A KDNP a múlt héten azt szerette volna elérni, hogy legalább azok a képviselők tarthassák meg másik munkájukat, akik eredetileg orvosok, ügyvédek és őstermelők. Semjéntől hétfőn megkérdezték, hogyan fognak ezen túl a közalkalmazott orvosok javadalmazás nélkül dolgozni, de erre a KDNP elnöke csak annyit mondott, hogy a részletes szabályok kidolgozása nem az ő dolga.

A KDNP a múlt héten azt is nehezményezte, hogy az új szabályok szerint egy kis frakciónak csak annyi segítője lehet, ahány tagja van a frakciónak. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese akkor azt mondta, ilyen kevés segítővel szerinte még egy kis frakció működtetése is lehetetlen. Semjén Zsolt a frakcióülés után azt mondta, ezt a kérdést is sikerült "megnyugatatóan" rendeznie a két kormánypártnak, de hogy pontosan miben állapodtak meg, azt nem részletezte.

A Fidesz másként értelmezi az új szabályt

Hétfőn a frakcióüléssel egy időben ülést tartott az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is. A bizottság tagjai elfogadták a hétvégén kialkudott módosításokat, egyedül az összeférhetetlenségről szóló javaslatánál tartózkodtak a KDNP képviselői, mert - ahogy Rubovszky György frakcióvezető-helyettes jelezte - erről még vitáztak a frakcióülésen.

A bizottság fideszes többsége azt a javaslatot fogadta el, amely nemcsak azt mondja ki, hogy a képviselő más foglalkozást nem folytathat, hanem azt is, hogy a képviselői megbizatás összeegyeztethetlen "minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbizatással". Gulyás Gergely, a módosító javaslatok szerzője az ülése után az [origo]-nak azt mondta, ezt a mogfogalmazást a magyar törvények több mint húsz éve használják, például ez vonatkozik a köztársasági elnökre is. Gulyás szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képviselő lehet tulajdonosa gazdasági társaságnak, vagy tagja ügyvédi irodának, de maga nem végezhet ott kereső tevékenységet. Továbbra is fennmarad ugyanakkor az a kivétel, hogy az összeférhetetlenség nem vonatkozik tudományos, okatatói és művészeti tevékenységre.

Az ülésen elfogadott egyik módosító indítványból ugyanakkor kiderült, miben állapodtak meg a kormánypártok a frakciók költségeiről: a javaslat megemeli a frakciók kiadásaira biztosított keretet, és eltörli azt a KDNP által kifogásolt szabályt, hogy a frakcióknak csak annyi alkalmazottjuk lehet, ahány tagjuk van. Mindenképviselőcsoportnak lesz legalább 15 köztisztviselő munkatársa, illetve ezen felül a létszámtól függően még alkalmazhatnak munkatársakat.

A KDNP szerint még nem dőlt el semmi

Még semmi sincs eldőlve - mondta az összeférhetetlenségi szabályokról Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese az ülés után az [origo]-nak. Rubovszky szerint az elfogadott javaslatok azért nincsenek összehangban azzal, amit Semjén Zsolt mondott, mert még nem dőlt el véglegesen, hogyan rendezik ezt a kérdést. Szerinte az alkotmányügyi bizottság egészen a zárószavazásig nyújthat be módosító indítványokat. Salamon László, a testület kereszténydemokrata elnöke az [origo]-nak azt mondta: egyelőre nem tervezett több bizottsági ülést a hétfői napra, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Ő maga nem tud az összeférhetetlenséget érintő megállapodásról, hiszen a bizottsági ülést vezette a frakcióülés idején.

A Fidesz nem enged abból, hogy a képviselők nem folytathatnak kereső tevékenységet - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok frakcióülése után. Lázár szerint azt nem fogják megakadályozni, hogy ha valaki szabadidejében a bíróságra vagy a kórházba akar járni, akkor ezt megtehesse, de ő biztos nem ezzel töltené az idejét. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a kialkudott kompromisszumhoz több törvényt is kell majd módosítani.

Bár a kormánypártok hétvégén megegyeztek arról, hogy a képviselők javadalmazását 2014-től megváltoztatják, és Lázár János szerint ezt hétfőn meg is szavzzák majd, Lázár azt mondta, ezt nem tekintik végleges ez sem tekintik végleges megoldásnak, szerinte 2014-ig még változtathatnak a szabályokon ötpárti egyeztetések után.