Nem mondja meg a rendőrség, mitől különbek Orbán hívei a melegeknél

Vágólapra másolva!
Nem árulja el a rendőrség, miért akadályozza jobban a melegfelvonulás Budapest forgalmát, mint a kormányt támogató Békemenet. A melegek ugyanazon az útvonalon vonulnának, ahol a januárban Orbán hívei, de a rendőség elutasította a kérésüket.
Vágólapra másolva!

Napok óta nem válaszol a rendőrség az [origo]-nak arra a kérdésre, miért jelent megoldhatatlan problémát a melegfelvonulás Budapest közlekedésében. A rendőrség pénteken utasította el a Budapest Pride szervezőinek kérelmét az indoklás szerint azért, mert a melegfelvonulás akadályozza a forgalmat, és a közlekedés más útvonalon nem megoldható. A melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért segítségével felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Fővárosi Törvényszéknek.

A melegfelvonulást a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalon tartották volna meg. Január végén ugyanezen az útvonalon, a Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon már tartottak egy engedélyezett felvonulást, a Demokrata és a Magyar Hírlap által szervezett Békemenet Orbán Viktor és a kormány támogatására vonult fel.

Az [origo] először pénteken, a rendezvény betiltásakor kereste meg a rendőrséget, szerettük volna megtudni, hogy forgalmi szempontból mi a különbség egy januári, illetve egy júliusi szombati nap között azon kívül, hogy utóbbi a nyári szünidő idejére esik, amikor eleve kevesebben vannak a városban. A rendőrség válasz helyett újra elküldte az engedélykérés elutasításáról szóló közleményüket. Amikor újra kértük, hogy válaszoljanak a kérdésünkre: miért akadályozza jobban a melegfelvonulás a közlekedést, mint a Békemenet, újra csak a határozatot küldték el válaszul.

Kedden kerestük a rendőrséget felügyelő Belügyminisztériumot, hogy adjanak választ a kérdésünkre. A sajtóosztályon azonban azt mondták, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az illetékes a témában, így nekik továbbították a kérdéseket.

Az ORFK azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) küldte el a kérdéseket, kedden délután a BRFK-tól viszont megkaptuk ugyanazt a szűkszavú, a forgalom akadályozására hivatkozó közleményt, amelyet pénteken is. Így nem válaszoltak arra a kérdésünkre sem, elképzelhető-e, hogy a tavalyihoz hasonlóan megváltoztatott útvonalon engedélyezik a felvonulást.

Tavaly februárban a BRFK szintén nem adott engedélyt a melegfelvonulásra arra hivatkozva, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést. A döntés miatt többen tiltakoztak, például Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője is, aki blogjában "öngólnak" nevezte a rendőrség döntését.

A szervezők ezután tavaly bírósághoz fordultak, és a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi döntést. A BRFK ezután közölte, hogy tudomásul veszi a jogerős bírósági határozatot, és annak megfelelően járnak majd el, azaz "a szükséges erővel és eszközzel" biztosítják a menet biztonságát. 2011. június 18-án meg is tartották a felvonulást, amely az utolsó pillanatban megváltoztatott útvonalon, az ellentüntetőket elkerülve haladt. Tavaly nemcsak a melegek elfogadásáért vonultak, hanem az új alkotmányban levő, szerintük a melegeket diszkrimináló passzusok ellen is tiltakoztak a résztvevők.