Cigány kerékpárosokra utaztak a nógrádi rendőrök

Vágólapra másolva!
Nem sértették meg az egyenlő bánásmód követelményét, ennek ellenére érzékenyítő tréningre küldenek húsz Nógrád megyei rendőrt, miután egy vizsgálat szerint szinte csak roma kerékpárosokat büntettek meg a hiányosan felszerelt biciklijük miatt.
Vágólapra másolva!

Csengő és lámpa nélkül közlekedő rimóci biciklisek büntetései ügyében folytatott eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), miután a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint a 36 megbírságoltból 35 valószínűsíthetően roma volt - közölte csütörtökön az MHB társelnöke.

A 36 bírságot 2011 januárja és szeptembere között szabták ki a hiányosan felszerelt kerékpárokkal közlekedőkre - ismertette közleményben Kádár András Kristóf társelnök. Az MHB azt sérelmezte, hogy a megbírságoltak 97 százaléka roma, noha szociológiai becslések szerint a lakosság legfeljebb 25-30 százaléka cigány származású. Az EBH nem állapította meg, hogy a rendőrök megsértették volna az egyenlő bánásmód követelményeit, de "az önmagukban jogszerű és szakszerű egyedi rendőri intézkedések összeadódó hatása etnikai aránytalanságok előidézéséhez vezethetett" - mondták ki.

Az egyezséggel végződő eljárásban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vállalta, hogy húsz rendőr érzékenyítő tréningen vesz részt. Továbbá két évig a főkapitányság adatokat szolgáltat az EBH-nak a kerékpáros szabálysértések miatt kiszabott bírságokról, hogy a hatóság megbizonyosodhasson arról, a szabályokat mindenkivel szemben egyformán érvényesítik - áll az MHB társelnökének közleményében.