Simicska a Közgép tényleges tulajdonosa a cég nyilatkozata szerint

Vágólapra másolva!
Egy közbeszerzési dokumentum szerint Simicska Lajos a Közgép Zrt. tulajdonosa - írja a Népszabadság. A kormányzati kötődéseiről és a sorban elnyert állami megbízásokról ismertté vált Közgép Zrt. évek óta rejtegeti tulajdonosi hátterét.
Vágólapra másolva!

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. "tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos" - olvasható a Népszabadság birtokába került, Nyilatkozat címet viselő közbeszerzési ajánlati dokumentumban, amelyet Németh Miklós vezérigazgató írt alá.

Évek óta sehol nem bukkant fel olyan irat, ami bizonyította volna, hogy a rövid idő alatt magát a legnagyobb magyarországi vállalkozások közé felküzdő vállalatnak köze lenne a Fidesz egykori pártpénztárosához.

A Népszabadság írása szerint Németh Miklós vezérigazgató törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor megnevezte cége tényleges tulajdonosát. Az új közbeszerzési törvény szerint ugyanis, ha részt akar venni vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosainak kilétéről is.

A lap azt írja, hogy a Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírások alapján a Közgép több mint egytucatnyi pályázatkiírónak elküldhette ezt a nyilatkozatát. Ilyen például a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala, amely éppen kármentesítésre keres vállalkozókat, vagy a mélyépítőt kereső XVII. kerületi önkormányzat, az M5-ös autópályán építkező Állami Autópálya-kezelő, a rendezvénytér kialakítására készülő győri polgármesteri hivatal, vagy akár a Baross tér felszíni rendezéséhez kivitelezőt kereső BKV.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, évek óta rejtegeti tulajdonosi hátterét a kormányzati kötődéseiről és a sorban elnyert állami megbízásokról ismertté vált Közgép Zrt. A cég az ország egyik legnagyobb építőipari vállalata, és évek óta olyan eljárási mód szerint tartotta közgyűléseit is, hogy amiatt nem voltak megismerhetők tulajdonosai. Az [origo] rátalált egy olyan vállalkozásra, amely a legutóbbi üzleti beszámolókban a cégbirodalom egyik tulajdonosaként tüntette fel magát. Ez a cég azóta Simicska Lajos érdekeltségébe került.

A Közgép elnöki pozícióját tavaly június óta a szoros kormányzati kapcsolatairól ismert Nyerges Zsolt tölti be, akinek volt egy Simicskával közös cége Svájcban, illetve jelenleg is közös érdekeltségükbe tartozik a magyar közterületi reklámpiac egyik legnagyobb szereplője, a Publimont plakátcég. Ahogy az [origo] egy korábbi, a Közgép történetét bemutató cikkben beszámolt róla, Nyerges már a hivatalos szerepvállalás előtt is részt vett a cég irányításában, és egy vállalkozása révén rövid időre tulajdonosként is megjelent a vállalatban. Ez azonban még az ezredforduló környékén történt, amikor a Közgép egy gyenge lábakon álló, a hazai iparban alig jegyzett cég volt. A vállalat megerősödése 2006 környékén kezdődött, ezzel párhuzamosan vált egyre titokzatosabbá a tulajdonosi háttere.