A minisztérium előtt követelték a pénzüket a Malév-dolgozók

Vágólapra másolva!
Elmaradt járandóságaikat és a kormány felelősségvállalását követelték a csődbe ment Malév szakszervezetei a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt. A légitársaságnak már nincs pénze, a Bérgarancia Alap pedig az áprilisi béreket már csak részben fedezte.
Vágólapra másolva!

Több száz volt Malév-dolgozó tiltakozott kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előtt, ahol tizenkét pontból álló petíciót nyújtottak át a tárca képviselőjének. A felszámolás alatt álló légitársaság érdekképviseletei közös petíciójukban a magyar állam képviselőjétől, Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, a kormánytól és a parlamenti pártok képviselőitől várnak magyarázatot a légitársaság körül kialakult helyzetre.

A szakszervezetek követelik egyebek mellett elmaradt járandóságaik azonnali kifizetését és azt, hogy a magyar kormány vállaljon felelősséget a több mint kétezer család ellehetetlenítéséért. A petíciót a miniszter képviseletében átvették, és a demonstrálók azt az ígéretet kapták, hogy a tárca a lehető legtöbbet megteszi a helyzet normalizálásáért. A minisztérium képviselői a helyszínen nem kívántak reagálni a leírtakra, de azt ígérték, a lehető leggyorsabban hivatalosan válaszolnak majd.

A Malév február 3-án állította le a járatait, azóta megindult a cég felszámolása. A márciusi bérkifizetések rendezésére a Malév számláján már nem állt rendelkezésre elegendő pénz, így ezt a Bérgarancia Alapból hívták le. A Malév nem tudott fedezetet biztosítani az áprilisi követelések teljesítésére sem, amelyben már a felmondási időre járó keresetek, illetve végkielégítések is megjelentek, így ezt is a Bérgarancia Alap terhére kellett lehívni. Ezeket kedden fizetik ki.

A bérgarancia-korlátból fakadóan azonban az alap az esedékes áprilisi követeléseket a dolgozók mintegy 85 százalékánál már csak részben tudta fedezni, ennek megfelelően esetükben az eddig ki nem fizetett és ezután esedékes kifizetésekre nem áll rendelkezésre további forrás a Bérgarancia Alapból a légitársaság hétfői közleménye szerint.