Vágólapra másolva!
Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követelve együtt tüntetett május elsején négy szakszervezeti konföderáció, míg a Liga Szakszervezetek "Európa mi vagyunk" mottóval tartott ünnepséget. Egy szakszervezeti fórumon mindhárom ellenzéki párt képviselője ott volt, arról beszéltek, hogy a kormány alattvalóként tekint az állampolgárokra, miközben egyértelműen a szegények felől a gazdagok felé csoportosítja át a pénzeket.
Vágólapra másolva!

Május elsején az együtt tüntető Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökei a szakszervezeti érdekképviselet fontosságát hangsúlyozták. A rendezvényük fő jelszava ez volt: "Be a szakszervezetekbe!" Ennek a szervezők szerint azért van jelentősége, hogy az emberek ne maradjanak egyedül a küzdelemben, hanem számíthassanak a közösség segítségére. "Mi kimegyünk az utcára, ott leszünk a munkahelyeken" - jelentette ki Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

Az ASZSZ elnöke, Borsik János szerint a kormány azt ígérte, egymillió új munkahelyet teremt tíz év alatt, ám ha a kabinet "még eredményes lesz egy kicsit", akkor a munkanélküliek száma közelíti majd az egymilliót. Szerinte a júliusban életbe lépő új munka törvénykönyve (Mt.), valamint az új adók mind a munkavállalókat sújtják, és a munkáltatóknak adnak szabad kezet. A rendszerváltás óta nem volt arra példa Magyarországon, hogy törvényi úton csökkentsék a kereseteket - jelentette ki. A kormány emellett "kőbe véste" az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely 540 milliárd forint kiesést okozott a költségvetésben, miközben a munkavállalók 84 százaléka rosszul járt vele, és most újabb adókat akarnak kivetni - tette hozzá.

Kuti László, az ÉSZT elnöke azt mondta a tüntetők előtt: "Elegünk van abból, hogy a gazdagoknak kedveznek, és közben a zsebünkben turkálnak, elegünk van abból, hogy oda a jövő, és hogy hülyének nézik a társadalmat" - mondta. Az elnök szerint követelni kell az emberhez méltó életet, nemcsak "nyomorúságosan vegetálni", hanem XXI. századi polgárhoz méltó életet élni, ehhez pedig munka és tisztességes fizetés kell.

A Liga Szakszervezetek városligeti rendezvényén a szervezet elnöke, Gaskó István arról beszélt, hogy idén nincs mit ünnepelni május elsején. Nagyon sok gondja van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott - tette hozzá.

A négy együtt tüntető szakszervezeti konföderáció délután fórumot tartott Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője és Molnár Csaba, a DK képviselőcsoportjának vezetője részvételével. Mindhárom politikus egyetértett abban, hogy tisztes megélhetést adó, biztos munkahelyekre és többkulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre van szükség Magyarországon.

Mesterházy szerint a kormány gazdaságpolitikája nem növeli a munkahelyek számát, és nem hoz gazdasági növekedést sem, a mostani egykulcsos adórendszer pedig a gazdagoknak kedvez, ezért az MSZP egy igazságosabb, és a költségvetésnek plusz bevételt eredményező többkulcsos adórendszert támogatna.

Jávor Benedek azt mondta, a munka világát érintő intézkedések "katasztrofális irányba" mozdultak el, mind a munkahelyteremtés és a munkavállalók biztonsága, mind a közszolgáltatások minősége, elérhetősége tekintetében. A kormány egyértelműen a szegényektől a gazdagok felé csoportosítja át a jövedelmeket - mondta.

Molnár Csaba pedig arról beszélt, hogy "elképesztő jogbizonytalanság" van, emellett a kormányzati politika alattvalóként tekint az emberekre, ráadásul a kormány gazdaságpolitikája - itt Ferge Zsuzsa szociológust idézte - "perverz újraelosztást" valósít meg. A politikus szerint a kormány lehetetlenné tette a munkavállalók számára, hogy ha jogsérelem éri őket, akkor azt orvosolni tudják.