Tárki: Az MSZP mellé zuhant a Fidesz

Vágólapra másolva!
Ismét csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest, míg az MSZP támogatottsága növekedett, így a két pártnak jelenleg nagyjából ugyanakkora a szavazótábora - derül ki a Tárki májusi felmérésből. A közvélemény-kutató szerint a Jobbik támogatottsága az áprilisi adatokhoz képest nőtt, az LMP bejutna a parlamentbe, a Demokratikus Koalíció viszont nem.
Vágólapra másolva!

Az éppen két éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent a Fidesz-KDNP tábora, miközben számottevően növekedett a választani nem tudó vagy nem akaró szavazók aránya - értékelte legújabb, májusi felmérést a Tárki. A kutatás szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül az áprilisi 21 százalékról májusban 16-ra csökkent, míg a szocialista párté 13-ról 15 százalékra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok támogatottsága 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent - írja a közvélemény-kutató cég. A bizonytalanok aránya ezzel párhuzamosan 45-ről 49 százalékra nőtt, vagyis minden második választópolgár otthon maradna egy mostani választáson.

A Tárki ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot reprezentáló kutatása alapján a pártválasztók körében is lényegében azonos a Fidesz és az MSZP támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében áprilisról májusra 39-ről 32 százalékra esett vissza, eközben az MSZP-é 25-ről 31 százalékra nőtt.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 9 után májusban 11 százalékon áll, míg a pártválasztók között az előző havi kiugróan alacsony 16-ról 21 százalékra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az elmúlt egy hónapban változatlanul 5 százalékot kapna, a pártválasztók körében pedig 11 százalékon áll, vagyis bejutna a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció képviselői viszont kiesnének: a DK a teljes népességen belül 2 százalékon, a pártválasztók körében 4 százalékon áll (ez kétszázalékos csökkenés az áprilisi adatokhoz képest).

Az Ipsos a héten közölte, hogy az elmúlt két év nemcsak a kormánypártok, de a politikusok megítélésén is sokat rontott. Orbán Viktor, aki hosszú évekig a politikusok népszerűségi listájának dobogósai közé tartozott, most a népszerűtlenebb politikusok közé tartozik. 2010-ben, amikor átvette a kormányzást, az Ipsos felmérései szerint 53 pont volt a támogatottsága, ezzel ő volt a legnépszerűbb politikus. 2012 áprilisában már csak 26 pontot kapott a megkérdezettektől. Ezzel az MSZP elnöke, Mesterházy Attila két ponttal megelőzi a népszerűségi listán.