A kormány nem látja Orbán szuperhatalmát

Vágólapra másolva!
A kormány közleményben utasította vissza a Freedom House jogvédő szervezet jelentését, amely szerint a magyar demokrácia veszített erejéből, Orbán Viktor pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökéhez hasonló hatalmat épít. A kormány szerint a jelentésben vannak tévdések, a Freedom House kettős mércével mér, véleménye pedig megalapozatlan.
Vágólapra másolva!

Súlyosan bírálta a magyar kormányt a Freedom House szerdán közzétett Nations in Transit 2012 jelentése. A nemzetközi jogvédő szervezet már a beszámolót ismertető sajtójelentésben is kiemelte Magyarországot és Ukrajnát, mondván: ezekben lezajlott negatív fejlemények a közép- és kelet-európai antidemokratikus trend élvonalában vannak. Orbán Viktor magyar kormányfő és Viktor Janukovics ukrán elnök az úgynevezett reformokra hivatkozva szisztematikusan lebontja fékeket és egyensúlyokat - jelentette ki David J. Kramer, a Freedom House elnöke. Szerinte e két vezető a "putyinizálódás" utján jár.

A kormány csütörtökön közleményben reagált a Freedom House jelentésére. A kormány szerint "újabb megalapozatlan és több helyen hiteltelen érvelésre épülő Freedom House jelentés látott napvilágot [...] A jelentés arról árulkodik, hogy a szervezet a megértés legkisebb jelét sem mutatja - a kommunizmust húsz éve maga mögött hagyó, de az azután örökölt közjogi berendezkedés hibái miatt még számos változást és reformot igénylő - térség, és konkrétan Magyarország iránt".

"Magyarországon valóban számos területen kezdődtek reformok, indult meg változás, amelyek iránt a magyar társadalom elementáris igényét a 2010-es demokratikus választások eredménye is bizonyítja. Az erős kormányzati és a kétharmados parlamenti többség e demokratikus választásnak és nem valamiféle 'szuperhatalom' építésének köszönhető. E többségnek következtében Magyarország Európa egyik legstabilabb, legkiszámíthatóbb politikai vezetésével rendelkezik" - írja a kormány.

A közlemény szerint tárgyi tévedések is becsúsztak a jelentésbe. "A FH azt állítja például, hogy az alkotmány elfogadása jelentősebb konzultáció nélkül történt, ezzel szemben a valóság az, hogy nemzeti konzultáció és parlamenti előkészítés előzte meg" - írja a kormány, és megjegyzik azt is: "az FH valótlanul állítja azt, hogy a választási folyamatban valamiféle visszaesés van. Ezzel szemben a valóság az, hogy több éve ismert alkotmányos mulasztást orvosol az új választási törvény, amely az Alkotmánybíróság korábbi javaslatainak megfelelően rajzolta újra a választókerületeket".