Panaszkodó közmunkások miatt lép akcióba az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban számos panaszt kapott, ezért vizsgálatot indított a közfoglalkoztatás kapcsán Szabó Máté. Az ombudsman szerint gyakran kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe a közmunkások.
Vágólapra másolva!

Nem múlhat pusztán az önkormányzatok jóindulatán a közfoglalkoztatottak alapjogainak tiszteletben tartása - azt a jogszabályoknak kell szavatolnia, a hatóságoknak pedig ellenőriznie - írta közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Máté ombudsman átfogó vizsgálatot indított, és munkatársai helyszíni szemléken és a közfoglalkoztatottak panaszai nyomán rajzolják meg a helyzetképet.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban számos állampolgár panaszolta a közfoglalkoztatásba való bekerülés vagy az abból való kikerülés, a bérezés, a munkakörülmények részleteit. Miután a közfoglalkoztatás rendszerében részt vevők jellemzően igen nehéz, kiszolgáltatott helyzetben vannak, Szabó Máté ombudsman szerint ezért is, és a gyakran változó szabályozás, a jogalkalmazói gyakorlat szempontjából is lényeges, miként jut érvényre az emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, valamint a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jog.

Az ombudsman által indított általános vizsgálat középpontjában az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatás áll, mert erre érkezett a legtöbb panasz - derül ki a szövegből. A vizsgálat során a biztos munkatársai megkeresik a kormányhivatalokat és a munkaügyi központokat, emellett bejelentett, illetve be nem jelentett vizsgálatra elmennek a panaszokkal érintett féltucatnyi, különböző méretű és helyzetű településre, tájékoztatást kérnek a polgármestertől és a jegyzőtől.

Az átfogó vizsgálat első tapasztalatairól és a nyári helyszíni szemlék eredményeiről a tervek szerint a biztos 2012 szeptemberében, szakmai konferencián számol be, várhatóan ez év novemberében pedig kiadja a vizsgálatról szóló jelentést is.