Távoli bekiabálások kísérték a melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
A rendőrök távol tartották az ellentüntetőket az idei melegfelvonulás résztvevőitől, így ők legfeljebb a dühös mutogatást látták a tiltakozásból. A menethez csatlakozott több magyar politikus és az amerikai nagykövet is, és a vonulók közül is sokan azt mondták, hogy puszta szolidaritásból álltak be a többiek közé. A vonulást követően volt némi összetűzés a rendőrök és az ellentüntetők között, tíz embert állítottak elő, de nem a felvonulás miatt.
Vágólapra másolva!

Csodálkozva nézegette néhány svéd turista szombaton délután a Hősök tere környékén a szigorú rendőri készültséget. Épp tudósítónkat kérdezték meg, hogy mi az oka a rendőri jelenlétnek, majd amikor meghallották, hogy a melegfelvonulás miatt vonultak ki a hatóságok, akkor értetlenkedve csak annyit mondtak: de hát miért van szükség ehhez ilyen komoly biztosításra. Később hasonló megjegyzéseket tettek a tudósítónk becslése szerint több ezer fős melegfelvonulásban részt vevő németek is, akik azt mondták, náluk sokkal felszabadultabban zajlanak a hasonló események, és nem szoktak ilyen nagy létszámban kivonulni a rendőrök.

A készültség valóban látványos volt. Már órákkal a délután négyre meghirdetett felvonulás előtt is tele volt rendőrrel a tervezett útvonal környéke. A rendőrök nyilvánvalóan azt akarták elkerülni, hogy megismétlődjenek a néhány évvel korábbi atrocitások, amikor ellentüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire, és közülük többeket súlyosan bántalmaztak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hétköznapi ruhában vonult a többség - Több képért kattintson a fotókra!

Hasonlóra ezúttal nem került sor, bár most is megjelentek tiltakozók. A rendőrség azonban olyan távol állította fel a kordonokat, hogy tudósítónk szerint az egyébként is hangos zenével vonuló menet résztvevői nem is hallották a kiabálásukat, és így legfeljebb csak a sértő kézmozdulatokat láthatták. A kordonon kívül tartózkodó tudósítónk szerint az ellentüntetők végig ugyanazt kiabálták: "Mocskos buzik".

Az Erzsébet téren néhány ellentüntető megpróbálta áttörni a kordont, és el is mozdították a fémkerítést, a készenléti rendőrség tagjai azonban azonnal körbevették őket, és megakadályozták, hogy bejussanak a vonulók közé. A rendőrség tehát hatékonyan megakadályozta, hogy atrocitások zavarják meg a menetet, bár először nem akarta engedélyezni a felvonulást a közlekedés akadályoztatására hivatkozva, később azonban a bíróság felülbírálta ezt a döntést.

Ellentüntetők várták a felvonulókat a kordon mögött az Erzsébet térnél

Volt némi feszültség a szervezők és a hatóságok között az utóbbi napokban is. Csütörtökön ugyanis Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő közölte, hogy a rendőrség felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy ne tanúsítsanak provokatív magatartást. A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány pénteken azt közölte, hogy szerintük a rendőrség felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis a hatóság nem határozhatja meg például azt, hogy ki mit viseljen a megmozduláson.

Fotó: Mudra László [origo]
Páran megpróbálták áttörni a kordont

Magán a felvonuláson ugyanakkor tudósítónk beszámolói szerint a legtöbben hétköznapi ruhában vettek részt, legfeljebb néhányan viseltek feltűnő ruhadarabokat. A szervezők a vonulás közben is azt kérték a résztvevőktől, hogy ne foglalkozzanak a mutogató és kiabáló ellentüntetőkkel, hanem haladjanak csak tovább. Ezt kérték a rendőrök is a vonulóktól, amikor a Budapest központjában lévő Erzsébet térnél többtucatnyi ellentüntető jelent meg a kordonok mögött.

Nem csak tiltakozók kísérték azonban a felvonulókat. A menetben is sokan voltak olyanok, akik tudósítónknak azt mondták, ők maguk nem homoszexuálisok, csak szolidaritásból jöttek el a demonstrációra. Többen voltak olyanok is, akik az útvonal mentén lévő házakból integettek barátságosan a vonulók felé. A Bajcsy-Zsilinszky úton pedig egy thai masszázsszalonból hét masszőz is kiment az utcára, hogy köszöntse a vonulókat.

Szolidaritását fejezte ki a melegekkel több közéleti személyiség és politikus is. Nagy üdvrivalgás fogadta például Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetet, aki menet közben, a Kodály köröndnél csatlakozott a felvonuláshoz, és még táncolt is a felvonulókkal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az amerikai nagykövet a zászlóval

A magyar pártok közül az MSZP részéről megjelent Török Zsolt szóvivő, Józsa István frakcióvezető-helyettes és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag. Kunhalmi tudósítónknak azt mondta, nemcsak a szolidaritás miatt jöttek ki, hanem a szerintük homofób városvezetés ellen is tiltakoznak. Jelen volt a szintén ellenzéki Demokratikus Koalíció egyik alelnöke, Niedermüller Péter, az LMP-ből pedig Szabó Rebeka parlamenti képviselőt és Kaufer Virág korábbi képviselőt látta tudósítónk. Mindketten azt mondták, hogy szolidaritásból vettek részt a demonstráción.

A melegfelvonulás körüli vitában a leghangosabb politikai szereplő a Jobbik volt, amely hevesen tiltakozott a demonstráció megtartása ellen. Este hat órára be is jelentett egy demonstrációt a Hősök terére - ahonnan a melegfelvonulás is indult két órával korábban - a 907-es pozsonyi csata emlékére, amelyben a honfoglaló magyarok legyőzték a bajor seregeket. Tudósítónk szerint ugyanakkor ezen a rendezvényen - legalábbis annak első fél órájában - kizárólag a történelmi események felidézése zajlott, és nem esett szó a Jobbik által keményen támadott melegfelvonulásról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zagyva György Gyula a rendőrökkel

A párt egyik politikusa, Zagyva György Gyula jobbikos képviselő ugyanakkor megjelent az ellentüntetőkkel együtt a Kossuth téren, ahol este hat óra körül véget ért a melegfelvonulás. Tudósítónknak Zagyva azt mondta, azért jöttek ide, hogy kinyilvánítsák véleményüket a melegtüntetésről, de a rendőrség ezt nem hagyta.

A rendőrök és az ellentüntetők között nem sokkal korábban összetűzés is volt. Tudósítónknak szemtanúk azt mondták, hogy a melegfelvonulás egyik tagja bekeveredett az ellentüntetők közé, és dulakodás kezdődött. A rendőrség ekkor közbelépett, könnygázt is bevetett, és elkezdte kiszorítani az ellentüntetőket, majd közülük több embert is előállított. többen megpróbálták áttörni a melegfelvonulás résztvevőit védő kordont, mire a rendőrök könnygázt is bevetettek ellenük. Tudósítónk azt látta, hogy a rendőrök két embert elvittek a helyszínről.

Később a rendőrség azt közölte, hogy összesen tíz embert állítottak elő. A tájékoztatás szerint egyebek mellett garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegüléssel gyanúsítják az előállítottakat. Az egyiküket, aki Zagyva György Gyulával érkezett a helyszínre, azért mert tiltott önkényuralmi jelképet viselt. Az MTI tudósítója egy horogkeresztes sálas embert látott. A rendőrség később helyreigazítást adott ki, amely szerint nem igaz, hogy az előállított ember Zagyvával érkezett volna. A BRFK elnézést is kért a politikustól.