Orbán és Lázár felügyeli a jövőben a hírszezést

Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament azt a törvénymódosítást, amellyel a Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez kerül a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal felügyelete. Korábban több, a részleteket jól ismerő kormányzati tisztviselő is azt mondta: Orbán elégedetlen volt a külügy hatékonyságával.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök irányíthatja a jövőben a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt (IH), és közreműködhet ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Lázár János is. A parlament hétfőn a kormánypártok támogatásával fogadta el a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát, kimondva, hogy a kormányfő az IH irányításával összefüggő egyes hatásköröket átruházhatja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra.

Lázár János május végén az MTI-nek adott interjúban azt mondta, hogy "a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatása" miatt vennék el a hírszerzést a Külügyminisztériumtól, az [origo]-nak azonban korábban több, a részleteket jól ismerő kormányzati tisztviselő is azt mondta, hogy "Orbán elégedetlen a Külügyminisztériummal és a hivatali dolgozók hatékonyságával".

Egy forrás szerint eddig úgy működött a rendszer, hogy a hírszerzési adatokat az Információs Hivatal összegezte, továbbította a Külügyminisztériumnak, ahonnan "a szerkesztett anyagokat igény szerint elküldték a miniszterelnöknek". A jövőben Orbán és Lázár kihagyhatja a sorból a külügyi tárcát, mert például az EU-IMF-tárgyalások miatt az eddiginél is jobban szükség lesz arra, hogy a kormányfő ismerje a külföldi reakciókat, a külföldről érkező információkat.

Az Országgyűlés egyúttal jóváhagyta azt is, hogy azoknak az adatoknak a körét, amelyeket a nemzetbiztonsági szolgálatoknak közzé kell tenniük, az egyes minisztériumok helyett a kormány - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével - rendeletben állapítsa meg. A változások a jogszabály kihirdetését követő napon lépnek hatályba. A szervezeti átalakulásra utalt az is, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban már a Miniszterelnökség fejezetében szerepelnek az IH 7,5 milliárd forintos kiadásai.