Szolnokra irányították a sukorói ügyet

Vágólapra másolva!
A sukorói telekügyben indult büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszék helyett a Szolnoki Törvényszéken lesz. Egy kábítószeres ügy pedig Szekszárdra került az Országos Bírósági Hivatal döntése szerint.
Vágólapra másolva!

Két kiemelt jelentőségű büntetőügyet helyeztek át a Fővárosi Törvényszékről másik, azonos hatáskörű bíróságra - közölte Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden.

Az OBH a két ügyet nem nevezte meg, de a bírósági honlapon megtalálható határozatokból, a vádlottak ottani felsorolásából kiderül, hogy az OBH elnöke, Handó Tünde a Szolnoki Törvényszéket a sukorói telekcsereügyben indult büntetőperre jelölte ki. A másik ügyet a Szekszárdi Törvényszék tárgyalná. Ez utóbbinak - amely helyi tájékoztatás szerint kábítószerrel való visszaélés miatt indult - tizenegy vádlottja van, többségük a nevek szerint távol-keleti.

A Fővárosi Törvényszék elnöke július 26-án, az OBH elnökéhez beterjesztett indítványában az ügyek időszerű elbírálásának biztosítása érdekében két kiemelt jelentőségű büntetőügynek az áthelyezését kérte másik, azonos hatáskörű bíróságra - áll az OBH közleményében. Ebből kiderül az is, hogy "a büntető ügyszak hosszú idő óta fennálló rendkívüli leterheltségére" hivatkozott, amely miatt a két soron kívüli eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A sukorói telekcsereügy öt vádlottja közül három augusztus elején levélben fordult az OBH elnökéhez. Közölték, hogy elhamarkodottnak és megalapozatlannak tartják a Fővárosi Törvényszék elnökének azon kezdeményezését, hogy a büntetőügy tárgyalására más törvényszéket jelöljenek ki.