Nem gondoltuk, hogy újra megteszi

Vágólapra másolva!
Tudtak arról a faluban, hogy szexuális erőszak miatt ült börtönben az a 37 éves dióskáli férfi, aki másfél hónapja megerőszakolt egy iskolai záróünnepségről hazafelé tartó 12 éves kislányt. Az alig több mint 500 fős Zala megyei település lakói az [origo]-nak azt mondták, ismerték a gyanúsítottat és múltját, de nem tudták elképzelni róla, hogy újra erőszakoskodna. A magyar jogalkotókban még nem merült fel annak a lehetősége, hogy nyomon kövessék a szexuális bűnözők utóéletét.
Vágólapra másolva!

"Senki nem gondolta volna, hogy ez még egyszer megtörténik. Csendes, szótlan ember volt, ha valaki erélyesebben szólt rá, elszaladt" - mondta egy dióskáli férfi az [origo]-nak arról a helyi férfiról, aki idén júniusban megerőszakolt egy 12 éves, az iskolai záróünnepségről haza felé tartó kislányt. Az azóta már előzetesben levő gyanúsított az ünnepség után csalta magával a Zala megyei falu szélére a kislányt, majd a lovarda mellett megerőszakolta és fajtalankodásra kényszerítette.

A másfél hónapja történt esetetről a hét elején számolt be a Magyar Televízió Híradója, amelyben azt állították: a 37 éves gyanúsított ellen korábban több eljárás is folyt szexuális bűncselekmények miatt. 1998-ban egy falubeli nő megerőszakolása miatt jogerősen két évre ítélték. Nyolc évet is kaphatott volna, de a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy korlátozottan beszámítható. Rabtársai a börtönben súlyosan bántalmazták, a férfi emiatt kártérítési pert indított ellenük. Nem sokkal a szabadulása után saját húga jelentette fel erőszakos közösülés miatt. A sértett vallomása és a külsérelmi nyomok ellenére akkor nem volt elég a bizonyíték, így az eljárást megszüntették.

A Zala megyei rendőrség az [origo] kérdésére csupán annyit közölt, az eset június 15-én történt, a rendőrség pár órán belül elfogta és őrizetbe vette a gyanúsítottat, aki azóta előzetes letartóztásban van. Az ügyben erőszakos közösülés gyanúja miatt folyik büntetőeljárás. A férfi korábbi erőszakos bűncselekményeire vontkozó kérdéseinkre nem válaszolt a rendőrség.

"Ki sem engedném soha"

Az MTV Híradója szerint a faluban élő kisgyrekes családok körében lincshangulat alakult ki Dióskálon. Az [origo]-nak nyilatkozó helyiek azonban ezt cáfolták. Lincshangulat nincs a településen, az emberek fel vannak háborodva, de szó sincs arról, hogy a gyanúsított családját támadnák - mondta telefonon egy dióskáli nő az [origo]-nak. A gyanúsított a nő tudomása szerint édesapjával, öccsével és húgával él együtt. "Amíg az anyja élt, nem mert volna ilyeneket csinálni. Nagyon tartott tőle" - tette hozzá. Szerinte a gyanúsított férif családját az eset óta ritkán látni a faluban, "biztos szégyellik magukat" - mondta.

A nő azt mondta, nem tudta, hogy a férfi korábban miért volt börtönben. "Azt hittük, hogy lopott, vagy valami ilyesmi". "Tudtuk, hogy börtönben volt, azt is, hogy miért, de itt a faluban az a szóbeszéd járta, hogy valójában nem ő követte el a bűncselekményt, csak magára vállalta" - mondta egy másik nő, aki azt mondta, rendes embernek ismerte meg a gyanúsított apját, nem is fordult meg a fejében, hogy a fia ilyenre képes. Az előzetesben ülő fiatal férfit nem ismerte közelről, "mikor az utcán néha összefutottunk és beszélgettünk, velem normális volt" - mondta. "Ki sem engedném soha többet a börtönből, az biztos" - tette hozzá.

Egy másik helyi férfi is azt mondta, tudták, miért ült börtönben a férfi korábban, de nem gondolták, hogy még egyszer elköveti, amit egyszer már igen.

Nem követik őket

Bár külföldön több példa is van arra, hogy a hatóságok a büntetés letöltése után is követik a szexuális bűnözők életét, a magyar jogalkotásban eddig nem merült fel ennek a lehetősége - mondta Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgató-helyettese az [origo]-nak. Virág György szerint sokkal összetettebb a helyzet annál, mint hogy van-e a szexuális bűnözők adatait tartalmazó lista vagy nincs. "A szexuális elkövetőknek csak egy része, egy kis része pedofil személyiségű, nagy részük nem feltétlenül lesz visszaeső" - mondta az OKRI igazgató-helyettese, aki hozzátette, hogy a szexuális abúzusok nagy részét családon belül követik el. Virág György úgy véli: azt is érdemes vizsgálni, hogy helyénvaló-e valakit hosszú-hosszú évtizedekre stigmatizálni egy ilyen listával, aki nagy valószínűség szerint nem lesz visszaeső szexuális bűnöző.

Az Egyesült Államokbanévek óta létezik a Megan's Law nevet viselő törvény, amely lehetővé teszi, hogy a börtönből szabadult szexuális bűnözök fényképét, adatait és lakhelyét tartalmazó listát bárki megtekinthesse. Az adatbázisban keresve kiszűrhető, ha a környékre költözik egy frissen szabadult bűnöző. A törvény célja, hogy amikor egy szexuális bűnöző új helyre megy, akkor a környéken lakókat értesítsék erről az eseményről.

A törvény Megan Kankáról kapta a nevét, akit hétéves korában egy szomszédja erőszakolt és ölt meg az egyesült államokbeli New Jerseyben. 1994. július 29-én az akkor hétéves Megant a szomszédjukban lakó férfi azzal csábította át, hogy megmutatja neki a kiskutyáját, majd megerőszakolta és megölte. A Kanka család nem tudott róla, hogy egy szexuális erőszakért korábban már elítélt férfi él a közelükben. "Semmit nem tudtunk róla. Ha tisztában lettünk volna a ténnyel, még mindig élne a lányunk" - nyilatkozta a történtek után az édesanya. A szülők a kislányuk halála után létrehozták a Meganról elnevezett alapítványt.

A szexuális bűnözők regisztrálását Nagy-Britanniában is fontolgatják, a börtönbüntetésüket letöltő pedofilokat, erőszaktevőket pedig hazugságvizsgálattal is igyekeznének kontroll alatt tartani. A brit kormány előtt lévő javaslat szerint a rendszeres hazugságvizsgálatokon túl regisztrálnák is a szexuális bűnözőket, és így próbálnák kitiltani őket bizonyos területekről, illetve eltiltanák őket bizonyos emberektől.