Közel állnak a Kuruc.info írásai Varga Bélához

Vágólapra másolva!
Ismételten tagadta, hogy tulajdonosa lenne a szélsőjobboldali Kuruc.info oldalnak a Kaliforniában élő magyar borász, Varga Béla. A férfi egy szombati interjúban azt mondta: nézetei közel állnak a portálon közöltekhez, de nincs köze hozzá, hogy mi jelenik meg az oldalon. Az egyik szocialista politikusnak küldött fenyegető e-mail kapcsán pedig úgy fogalmazott: akár ő is írhatta volna, de nem tette.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban élő Varga Béla az MTI-nek szombaton telefonon adott interjújában ismét tagadta, hogy ő a tulajdonosa a Kuruc.info oldalnak. Varga kijelentette, hogy az Átlátszó.hu újságírója "összekevert két teljesen különböző dolgot", mégpedig a tulajdonjogot és a regisztrációt.

"Ugyanis egy portál tulajdonlása, illetve tulajdonjoga nem ugyanazt jelenti, mint egy portál regisztrációja. Tehát ha valaki Amerikában egy doménnevet regisztrál, az nem jelenti azt, hogy ő a tulajdonosa" - mondta a visszavonult borász, kereskedő, hozzátéve, hogy "vagy harminc" domén van a tulajdonában, illetve további mintegy hatvan borászati, zenei profilú honlapra irányító domént jegyeztetett be.

A Kuruc.info tulajdonosait azonban nem volt hajlandó megnevezni, mondván, hogy Magyarországon üldözik a weboldalt. A megismételt, pontosító kérdésre, miszerint egyértelműen kimondható-e, hogy a Kuruc.info tulajdonosa vagy tulajdonosai nevében regisztráltatta az Egyesült Államokban a portált, Varga Béla úgy válaszolt, hogy "nem, nem is ismerem a tulajdonost". A 49 éves férfi közölte, hogy a Kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára. Hozzátette, hogy valakinek nyilván kezelnie kell ezt a bankszámlát, de nem ő ez a személy.

Varga Béla önmagáról elmondta, hogy 20 évig dolgozott Észak-Amerika leghíresebb borászainál, de a szakmájában úgy érezte, hogy "kiégett", ezért üzleteket nyitott Kaliforniában és Kanadában. Ezekben zömében magyar és más, európai élelmiszer-ipari cikkeket árul. Nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a Kuruc.info oldalon közöltekkel, de semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. "Magyar érzelmű, igazából Jobbik-szimpatizáns vagyok (...) Csak egy nemzeti kormánya lehet ennek az országnak, mert másként végünk van" - mondta, amit úgy pontosított, hogy Jobbik-kormányra gondol. A kérdésre, hogy egyetértene-e egy kirekesztő kormánnyal, úgy fogalmazott, hogy "legeslegelőször a magyarság érdekeit kell szem előtt tartania egy magyar kormánynak, utána jöhetnek a cigányok meg a zsidók, meg bárki más".

Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, és konkrétan ő írt-e fenyegető e-mailt Pásztor Tibor szocialista politikusnak arról, hogy a sors be fog kopogtatni az ajtaján, és se Észak-Amerikába, se máshová ne utazzon, mert "kifent késekkel fognak várni benneteket", Varga Béla azt felelte, hogy ezt a dolgot nem tudja kommentálni. "Utólag azt mondanám, hogy írhattam volna én is, de nem én írtam..." - jelentette ki Varga, hozzátéve, nem tudja, hogy ki az a Pásztor Tibor, ráadásul mintegy 30 e-mail címe van.

A kaliforniai Healdsburgben élő Varga Bélát személyesen kereste fel a helyi internetes hírújság egyik szerkesztője, Keri Brenner. Az internetre pénteken felkerült nyilatkozatában Varga kategorikusan kijelentette, hogy nem tulajdonosa a portálnak, hanem csak ő jegyeztette be a weboldalt. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak.

A Varga Béláról készült portrénkat itt olvashatja.