Horvátországban vonulna börtönbe Cacic

Vágólapra másolva!
Az M7-es autópályán balesetet okozó volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyvédje már benyújtotta az erről szóló kérelmet.
Vágólapra másolva!

Radimir Cacic volt horvát első miniszterelnök-helyettes azt kérte a magyar igazságügyi szervektől, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetését, amelyet Magyarországon okozott halálos közúti baleset miatt szabott ki rá egy magyar bíróság - erősítette meg a horvát igazságügy-minisztérium. Cacic ügyvédje nyújtotta be a kérelmet a minisztériumhoz, amely magyarra fordítva elküldte azt az illetékes magyar minisztériumnak. A magyar igazságügyi hatóságoknak nincs kötelező határidejük a válaszadásra - jegyzi meg a Hina horvát hírügynökség.

A Kaposvári Törvényszék múlt szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Cacicot. A kormányfő-helyettes, aki a gazdasági tárca birtokosa is volt, ezután bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond.

Cacic 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek, egyikük súlyosan.

Horvátország és Magyarország között nincs a börtönbüntetés végrehajtását szabályozó kétoldalú egyezmény, de az elítélt személyek átadásáról szóló európai konvenció lehetővé teszi, hogy Cacic hazájában töltse le büntetését, amennyiben a két ország erről megegyezik - írta a Hina.