Orbán: IMF-hitel nélkül is megáll a lábán az ország

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság országjelentéséből közvetett módon az derül ki, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is megáll a lábán.
Vágólapra másolva!

Brüsszel Magyarországról szóló országjelentése bizonyítványt állított ki arról, hogy a magyar gazdaságpolitika sikeres - állította az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök a 180 perc-ben arról beszélt, hogy szerinte az EU jelentése indirekt módon azt állítja, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is megáll a lábán. Ennek ellenére, tette hozzá, Magyarországnak szüksége van az IMF-re, "akarunk hitelt, közel is vagyunk a megállapodáshoz".

Emlékeztetett arra, hogy egyetlen olyan uniós tagország sem fordult az IMF-hez, amely csökkenő államadósság mellett három százalék alatt tudta tartani a hiányát. Jól jöhet azonban az IMF biztonsági védőhálója arra az esetre, ha zűrzavarok lennének a pénzpiacokon - mondta Orbán Viktor. A magyar gazdaság pénzügyi szempontból Európa egyik leginkább rendben lévő gazdasága, a kormány pedig régóta várta, hogy erőfeszítéseit, a tehermegosztás politikáját elismerjék - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a kormány rendbe tette a pénzügyeket, így az ország megindulhat a növekedési pályán, de ennek feltétele, hogy a parlament megszavazza a munkahelyvédelmi akciótervet.

A "világ különböző sarkaiból" érkező nyomás azonban - például a bankadó és a multinacionális vállalatokat terhelő adók csökkentésére - még mindig érezhető, de a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a válság terheit méltányosan kell szétosztani - magyarázta Orbán Viktor, majd a tranzakciós illetékre utalva hozzátette, hogy mindent megtesznek, hogy a bankok ne hárítsák ezt a terhet az ügyfelekre, de ha mégis megteszik, "megkeressük az eszközöket, hogy ez ne fordulhasson elő".

Orbán Viktor szerint az önkormányzatok adósságának az átvállalásához az idén szükséges százmilliárdos költséget megtermelte az ország. Megerősítette, hogy a kormány tárgyalódelegációi 2013 közepéig minden érintett nagyobb településsel meg fog állapodni a konszolidálás részleteiről. A miniszterelnök azt mondta, hogy mivel az ország stabil pénzügyi helyzetben van, a kormány képes 8,8 millió embert kimenteni az adósságból.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kormány a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége javaslatára támogatja, hogy kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály legyen a földtörvény. Arra a kérdésre, hogy a törvény miatt Magyarország nem nyit-e újabb frontot az uniós bírósággal, a kormányfő azt válaszolta: "Szerintem nem nyitunk, de majd meglátjuk, ha nyitunk is, majd jól megnyerjük azt a csatát is." Az új földtörvény a nagybirtokot korlátozó irányba mozdítja a magyar mezőgazdaságot - mondta Orbán Viktor.

A rádióinterjúban érintették az új választási eljárási törvényjavaslatot is, amellyel kapcsolatban a kritikákra a miniszterelnök úgy reagált: "jókat mosolygok ezeken a vitákon, mert nyilvánvaló", hogy a mostani választási rendszer fenntartása a Fidesznek lenne a leginkább érdeke, hiszen a jelenlegi kormánypárt a hatályos szabályokkal kétharmados győzelmet aratott 2010-ben. A választási eljárás rendszerét viszont azért kell újraszabályozni, mert "új korszakba léptünk" például a 2014-től már kisebb parlamenttel vagy a külföldön élő magyarok választójogával - magyarázta a miniszterelnök.