Garázdaság miatt előállították Lenhardt Balázst

Vágólapra másolva!
A rendőrség garázdaság miatt előállította Lenhardt Balázs független országgyűlési képviselőt, miután pénteken este egy budapesti, cionizmusellenes rendezvényen felgyújtott egy izraeli zászlót.
Vágólapra másolva!

A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által szervezett eseményen a Külügyminisztérium előtt a zászló felgyújtása közben "Mocskos zsidók" és "Auschwitzba velük!" kiáltások hallatszottak. A rendezvényen több mint százan vettek részt, közülük többen elkísérték a rendőrség által előállított volt jobbikos képviselőt a rendőrségi autóhoz. A tüntetők egy ideig elállták az autó útját, hogy a rendőrök ne tudják elvinni a politikust, ám Lenhardt Balázs kérésére néhány perc után szabaddá tették az utat.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Meghallgatását követően Lenhardt elhagyta a kerületi rendőrkapitányság épületét. "Az előállított képviselő a mentelmi jogáról nem mondott le" - tette hozzá a rendőrség.

A Külügyminisztérium közleményben ítélte el a tárca épülete előtt tartott tüntetést. A tárca felháborítónak nevezte, hogy az esemény során egy külföldi állam nemzeti zászlóját elégették, amit a tárca "egy ország, egy nép elleni gyűlölet keltésére alkalmas cselekedetnek tart", és a leghatározottabban visszautasítja a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet minden formáját.

A Jobbik nem volt ott

A Jobbik szóvivője pénteken este az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium előtti rendezvény a Jobbik részvétele nélkül zajlott le. "A zavaros hátterű eseményt úgy próbálták felhasználni egyesek saját politikai karrierjük építésére, hogy miközben a szabadidejük nagy részében a Jobbik megosztásán munkálkodnak, addig most pártunk farvizén próbálnak szereplési lehetőséghez jutni" - írta, hozzátéve, hogy az álláspontjuk továbbra is az, hogy "a cionizmus ellen ésszel kell harcolni, nem eszetlenül és nem cirkusszal".

Januárban a Jobbik alelnöke, Novák Előd is zászlót égetett a párt egyik rendezvényén. Ő és egy 56-os szabadságharcosként bemutatott férfi meggyújtották és elégették az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.