Feszélyez, hogy soha nem fogom visszafizetni - diákhitelesek a tartozásról

diákhitel, egyetemisták és főiskolások, adósság,
Vágólapra másolva!
Valaki idiótának tartja magát, hogy belevágott, mást nem izgat, hogy milliókkal tartozik az államnak az egyetemistaként felvett diákhitel miatt. Tetemes adóssággal kezdik a pályájukat, akik a hitelből fedezték tanulmányaikat, vagy egyszerűen elbulizták a pénzt. Az [origo] beszélt közülük olyannal, aki pontosan törleszt, mégis folyamatosan gyarapszik a tartozása, és olyannal is, akire már rászállt az adóhatóság, mégsem izgul.
Vágólapra másolva!

"Azt ajánlom mindenkinek, aki diákhitelt akar felvenni, gondolja át kétszer, tényleg szüksége van-e rá. Nekünk is mondták ezt annak idején, de nem vettük komolyan" - mondta az [origo]-nak egy marketingesként dolgozó fiatal, aki több mint kétmillió forint diákhitellel tartozik az államnak. A férfi annak ellenére vette fel tanulmányai idején a pénzt, hogy nem igazán volt rá szüksége. "Az ember csak azt hallotta, hogy ez egy nagyon kedvezményes kölcsön. Pestre költöztem az egyetem miatt, jól jött a pénz, de meglettem volna nélküle is" - mondta.

Diploma többmilliós tartozással

Az első igénylők - több mint 33 ezren - 2001 szeptemberében kapták meg a havi 10 és 21 ezer forint közötti diákhitelük első részletét. A nemzetközi hitelrendszerek mintájára kidolgozott hallgatói kölcsönt akkor 9,5 százalékos kamatra adták. A szerződés szerint a törlesztést csak a tanulmányok után kell elkezdeniük a diákoknak, a részleteket az első években a minimálbér, később pedig a fizetésük hat százalékában állapítják meg.

A diákhitel kamata és a felvehető összeg évente változik, de a rendszer alapja a kezdetektől ugyanaz. A Diákhitel Központ szerint az indulás óta 319 ezren vették fel a hitelt, ők 2010 végén az utoljára akkor összesített adatok szerint 197,7 milliárd forinttal tartoztak.

Az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatók jelenleg havi 40, de évi legfeljebb 400 ezer, a költségtérítésesek pedig havi 50, összesen évi 500 ezer forintot vehetnek fel. Így egy ötéves képzés végére több milliós tartozást is felhalmozhatnak, a jövőben pedig ennél is jobban eladósodhatnának. A kormány a szerdai ülésén tárgyalt arról a tervezetről, amely megtartaná a jelenlegi rendszert, de emellett lehetővé tenné egy újabb hitel felvételét, ennek a maximális havi részlete 80 ezer, az éves 800 ezer forint lenne, azaz összesen évi 1,2 millió forintot is felvehetnének.

A cél az, hogy a felsőoktatásba idén bekerülő elsősök közül azok is fizetni tudják tanulmányaikat, akik a keretszámok csökkentése miatt elesnek az állami finanszírozású helyektől (a keretszámokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben). A felvehető összeg növelésével együtt szigorítanák a hitel visszafizetésének feltételeit is: eddig a tanulmányok befejezése után négy hónappal, de legkésőbb 40 évesen kellett elkezdeni a törlesztést, a jövőben már 35 évesen fizetni kell. Aki nem törleszt rendesen, azon az adóhivatal hajtja be a tartozást. A kormány a javaslatról még nem döntött.

"Nem izgatom magam miatta"

A Diákhitel Központ 2004-től működik együtt az adóhatóssággal a tartozások behajtásában, az intézmény honlapja szerint addigra jelent meg ugyanis az adósok között "nagyon csekély hányadban" az a kör, akik egyáltalán nem fizettek. Nekik felbontották a szerződésüket, adósságuk pedig egy összegben vált esedékessé. A legtöbben persze nem tudják vagy akarják egy összegben kifizetni a tartozást, tőlük az adóhatóság próbálja meg behajtani a pénzt.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vizsgázó diákok az Óbudai Egyetem egyik tantermében - képünk illusztráció

A Diákhitel Központ statisztikái szerint az adósok 96 százaléka rendesen törleszt. A hosszabb ideje nem fizetők többsége sem átmeneti gondokkal küzd, nagy részük el sem kezdte a törlesztést. Közéjük tartozik az a lány is, aki 2001-ben az első igénylők között volt. "Nagyon előnyösnek tűnt a hitel, ráadásul a második évtől félévente, egy összegben is lehetett igényelni, ez nagyon jó volt, költségtérítéses képzésen legalább a fele tandíjat ki lehetett belőle fizetni" - mondta. Ő végül felfüggesztette tanulmányait, a törlesztést viszont nem kezdte el, így a Diákhitel Központ, majd az adóhivatal egy összegben kérte tőle a pénzt.

Mivel nem fizet, kamatokkal együtt több mint kétmillió forintosra hízott adósságát az APEH próbálta behajtani. A tartozás miatt inkasszót kértek a bankszámlájára, jövedelmének harmadát vonnák le automatikusan, amíg nem törleszti a teljes összeget. "Soha nem volt bejelentett munkahelyem, mindig feketén vagy megbízási szerződéssel dolgoztam, úgyhogy nem tudják miből levonni a tartozást" - mondta a lány.

"Ha bejelentenek is valahol fél-egy évre, akkor is legfeljebb minimálbérre, annak még a harmada sem olyan nagy összeg. Ha lenne olyan munkahelyem, ahol kétszázezer forint a legális fizetésem, biztosan szívnám a fogam, de így nem nagyon izgatom magam. Gyakorlatilag ingyen kaptam egykor pénzt az államtól" - mondta. A tanulmányait félbehagyó, most 32 éves lány nem hiszi, hogy a következő tíz-tizenöt évben lesz bejelentett állása: "ez egy soha véget nem érő történet, nem is fog elfogyni a tartozásom, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ebben a cipőben jár".

"Csak nő a tartozásom, nem kicsit, nagyon"

Van, aki rendesen fizeti a részleteket, mégsem hisz abban, hogy valaha letudja a tartozását. Egy fiatal, a Corvinus Egyetemen végzett politológus az [origo]-nak azt mesélte, öt éven keresztül felvette a maximális összeget, ami kezdetben havi 25, később 30 ezer forint volt. "A szüleimmel éltem, segítettek nekem, de a pénzre szükségem volt ahhoz, hogy függetlenedni tudjak, ne szoruljak rájuk. A diákhitel segítség volt, de valószínűleg az életben nem tudom visszafizetni" - mondta a fiú, aki azt sem tudja, pontosan mennyivel tartozik, úgy tippeli, tartozása közel jár a kétmillió forinthoz.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Fiatalok szórakoznak a Normafa Open Air fesztiválon - képünk illusztráció


A fiatal politológus jelenleg 6500 forintot fizet havonta, ez azonban a felvett diákhitel kamatait sem fedezi. Így hiába fizet pontosan, tartozása évről évre nő. "Kicsit feszélyez, hogy soha nem lesz vége. Ennek ellenére csak ajánlani tudom a diákhitelt, jók a tapasztalataim, de ha valakit zavar, hogy tartozását öt-tíz év alatt nem tudja visszafizetni, az ne is vegye fel" - mondta.

Az alacsony törlesztőrészletek miatt egyre csak növekvő tartozás az interneten olvasható vélemények szerint sok tartozót ér meglepetésként a diplomázás után. Többen is írják, hogy erre nem számítottak, és ha előre tudták volna, nem veszik fel a hitelt. "Eleinte én is csak a kötelező, pár ezer forintos törlesztőrészletet fizettem, pedig jó fizetésem volt, tudtam volna többet is vállalni. Amikor észrevettem, hogy így csak nő a tartozásom végösszege, ráadásul nem is kicsit, hanem évente akár több százezer forinttal is, elkezdtem többet törleszteni" - mesélte saját esetét az [origo]-nak a cikkünk elején már idézett marketinges, aki azt mondta, annak ellenére "sült be" a diákhitellel, hogy két diplomája van, az egyik közülük közgazdász, és nem is tartja magát tájékozatlannak pénzügyi kérdésekben. "Ahhoz, hogy csökkenjen is a jelenleg körülbelül 2,2 millió forintos tartozásom, havonta legalább 30-35 ezer forintot kellene fizetnem, ennyiből pedig egy kocsit is vehetnék részletre" - mondta az [origo]-nak egy másik, egykori angolszakos hallgató.

A legtöbb diákhiteles azt mesélte az [origo]-nak, hogy amikor felvette a hitelt, egyáltalán nem gondolt arra, hogyan, miből és főleg mennyit kell majd visszafizetni, így olyanok is kérték a könnyen elérhető pénzt, akiknek nem lett volna rá szükségük. "Idióta voltam, hogy felvettem. A szüleimmel éltem, támogattak, jó ösztöndíjam volt, és dolgoztam is az egyetem mellett, semmi szükségem nem volt erre a pénzre. Elkávéztuk, elbüfézgettük, elbuliztuk" - mondta egy lány, akinek több mint egymilliós diákhitel-tartozása jött össze. "Amíg élek, törleszthetem" - mondta.

Egy webfejlesztőként dolgozó fiatal férfi a növekvő tartozás és a végeláthatatlan törlesztés nyomasztó tudata ellenére sem bánta meg a diákhitelt, mert a nélkül nem tudta volna elvégezni a főiskolát, és nem lenne most jó munkája. "Úgy vagyok vele, hogy teljesítem a minimumot, amit elvárnak. Aztán apránként egyszer majd csak kifizetem" - mondta.