Megalázó kirúgásra panaszkodnak az adatvédelmi biztos feleslegessé vált emberei

Jóri András, volt adatvédelmi biztos
Vágólapra másolva!
Egy kör e-mailben mondtak fel az átalakult ombudsmani hivatalban a korábbi adatvédelmi biztos legtöbb munkatársának rögtön az első januári munkanapon. Az elbocsátottak egy részét foglalkoztatni akarja az új adatvédelmi hatóság élére választott Péterfalvi Attila is, de az [origo] információ szerint a korábbinál rosszabb feltételekkel. A kirúgott dolgozók szerint a felmondás körülményei sértik az adatvédelmi szabályokat.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvénnyel és az ehhez köthető új hivatalok létrehozásával indokolta a dolgozóknak írott levelében a január 1-jével megalakult Alapjogi Biztosi Hivatal frissen kinevezett főtitkára, hogy miért bocsátják el Jóri András korábbi adatvédelmi biztos 39 munkatársát. Egy tavaly nyári törvénymódosítás januártól megszüntette az eddigi Országgyűlési Biztosok Hivatalát, helyette jött létre az Alapjogi Biztosi Hivatal. Az önálló adatvédelmi biztos intézményét eltörölték, feladatait az új Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vette át.

Az [origo] birtokába került levél szerint Zombor Ferenc a jogszabályi változások mellett a szűkülő költségvetési keretekkel is indokolja a menesztéseket. Az [origo]-t tájékoztató dolgozókat mégis leginkább az háborította fel, hogy a felmondást a főtitkár nem egyesével küldte el az érintetteknek, hanem minden kirúgott egyszerre, egyetlen kör e-mailben kapta meg a levelet, amelynek címzésében mindenki láthatta, kit bocsátottak még el hozzá hasonlóan.

Felvették a munkát, aztán azonnal kirúgták őket

Az [origo]-nak több elbocsátott egykori munkatárs nemcsak emiatt nevezte döbbenetesnek a felmondás körülményeit, hanem azért is, mert december végén még arról tájékoztatta őket az ombudsmani hivatal akkori főtitkára, Péterfalvi Attila (aki január 1-jétől az új adatvédelmi hatóság vezetője), hogy az átszervezések ellenére mindenki tekintse magát a jogutód biztosi hivatal dolgozójának, és január 2-án 8 órakor jelenjen meg a munkahelyén.

A korábbi adatvédelmi ombudsmani hivatali dolgozók január másodikán fel is vették a megadott időpontban a munkát, hogy aztán bő egy órával később, negyed 10 felé megkapják az ombudsmani hivatal új főtitkárának e-mailjét arról, hol kell átvenniük a felmondóleveleiket. Az elbocsátottak a levél szerintük cinikus záró sorait is sérelmezik, ebben Zombor Ferenc azt írja: "őszintén remélem, hogy sokrétű tapasztalatait hamarosan egy minden szempontból megfelelő munkakörben kamatoztathatja".

A kör e-mail mellett az érintettek szerint a távozás körülményei is megalázóak: a kirúgottak egyetlen órát kaptak a papírok átvételére és a diszkrét, személyes ügyintézés helyett egy csoportban rendelték le őket a hivatal átmeneti személyzeti osztállyá alakított panaszirodájára. A papírok átvételét biztonsági őr felügyelte, ahogyan azt is, hogy délután 4 órára mindenki leadja munkaeszközeit, belépőkártyáját, és elhagyja az épületet. Egyikük szerint a felmondási dokumentációt egy három hónappal nyugdíj előtt álló, szintén elbocsátott dolgozóval akarták átadatni a többieknek, de ő megtagadta ezt, így végül a bérszámfejtő adta azt át sűrű bocsánatkérések közepette a távozóknak.

Perre mennek

Az [origo] által megkérdezett volt munkatársak mindegyike fontolgatja, hogy munkaügyi pert indít a hivatal ellen a felmondás szerintük szabálytalan körülményei mellett azért is, mert a jogutód adatvédelmi hatóságnak a munka törvénykönyve alapján értelmezésük szerint a megszűnt adatvédelmi ombudsmantól átkerülő ügyekkel, ingóságokkal és infrastruktúrával együtt a személyi állományt is át kellett volna vennie.

Az új adatvédelmi hatóságot vezető Péterfalvi Attila az [origo]-nak nyilatkozó munkatársak szerint a most elbocsátott szakértőkkel kívánja feltölteni saját stábját is, csak 10-12 embert nem venne át. Péterfalvi csütörtökön és pénteken tárgyalt is a folytatásra kiszemelt dolgozókkal. Őket már decemberben is elhívta egy informális találkozóra, és a január 2-ai felmondás délutánján is üzent nekik, hogy "ne aggódjanak", számít a munkájukra.

Az adatvédelmi biztos egy volt munkatársa az [origo]-nak most azt mondta: biztosan nemet mond Péterfalvi Attila neki szóló ajánlatára, mert korábbi fizetése alig több mint felét kapná csak ugyanazért a munkáért. Az új hivatalban szerinte három osztályvezető kivételével mindenki beosztott dolgozó lesz, nem lesznek főosztályvezető-helyettesek sem, és a korábbi szakmai tanácsadók is elveszítik státusukat és illetménykiegészítéseiket. De még a megszűnt adatvédelmi biztosi hivatalnál eddig is sima beosztottként dolgozó munkatársak fizetése is jóval kevesebb lesz - korábban ugyanis 80, az új hivatalban viszont már csak 50 százalékos illetménykiegészítés jár majd nekik.

"Hülye leszek átmenni, ha a korábbi fizetésemet vagy annál többet is simán megkereshetem a magánszférában" - mondta egyikük, aki úgy tudja, több volt kollégája is visszautasítja majd Péterfalvi megkeresését, ezért szerinte "eléggé felhígul majd" az új hivatal szakértői gárdája.

Úgyis megmondták volna egymásnak

Zombor Ferenc, az ombudsmani hivatal főtitkára a felmondás módjáról az [origo]-nak azt mondta: nem látja adatvédelmi szempontból sem problémásnak a kör e-mailes elbocsátást. "A kollégák egy csapatban dolgoztak, egymás között úgyis hamar kitudódott volna, kinek mondtak fel" - mondta. Hozzátette azt is, hogy az ombudsmani törvény júliusi elfogadása óta tudni lehetett, hogy az adatvédelmi biztos munkatársai nem maradtnak az átalakítandó szervezetben. A felmondás módja Zombor Ferenc szerint azért sem problémás, mert a szenzitív adatokat (például a végkielégítések összegét) is tartalmazó dokumentációt mindenkinek személyesen kellet átvenni, ezeket az információkat mások nem láthatták.

Két helyettesre hét és fél munkatárs

Ugyancsak kör e-mailben mondtak fel az [origo] információi szerint a jövő nemzedékek korábbi biztosa, Fülöp Sándor (január 1-jétől a jövő nemzedékekért felelős ombudsman-helyettes) 11 és Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman (január 1-jétől a kisebbségekért felelős ombudsman-helyettes) több munkatársának. A két volt biztos és megmaradt stábja immár Szabó Máté ombudsman alá tartozik.

Kállai Ernőnek információink szerint négy és fél munkatársa maradt, egy gépkocsivezető és két titkárnő mellett egy teljes és egy félállású referens, szakértő viszont egy sem. Fülöp Sándor korábbi stábjának három tagját tarthatta meg. A két ombudsman-helyettes egyelőre azt sem tudja, milyen munkát végezhet, mivel minden rendelkezési és utasítási jogukat elveszítették a januártól közös apparátusba terelt eddigi beosztottjaik felett.

Ezekről az átszervezésekről Zombor Ferenc főtitkár azt mondta: a szakmai stábok megszüntetése ellenére a kisebbségi, illetve a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó munkatársak lehetőség szerint a jövőben is a szakterületüknek megfelelő munkát végeznek majd. Szabó Máté alapjogi biztos pedig kedden azt írta, az általa vezetett egységes szervezetben lehetőség van arra, hogy nem csupán a jövő nemzedékek ügyeivel közvetlenül foglalkozó munkatársak, hanem ha kell, akár a hivatal egésze is bekapcsolódjon a környezetvédelmi problémák vizsgálatába, ha azt a biztos helyettese kezdeményezi, és maga az ombudsman is támogatja.