Milliós prémiumnak örülhet több állami cég vezetője

prémium, jutalmat kapnak az állami cégvezetők, Szerencsejáték Zrt.
Vágólapra másolva!
Milliós prémiumot fizettek ki több állami cég vezetőjének tavaly - tudta meg az [origo]. Majdnem 20 milliót vett fel a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, de az MFB és az MNV vezetőjének is jutott komoly prémium. A szerződésük alapján több is járt volna, de a tulajdonos magyar állam csak később dönt a kifizetésről. A kormány szerint spórolnak, jutalmakkal együtt is kevesebbet keresnek a vezetők, mint korábban. Összeállításunkban bruttó összegek szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Összesen 33,1 millió forint prémiumot vett fel tavaly a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. Ezzel ki sem merítették az éves pluszpénzkeretüket, szerződésük szerint többet vihetett volna haza a három állami topmenedzser. Nem minden állami cégnél kaptak prémiumot a vezetők, van, ahol egyáltalán nem fizetnek ilyet, máshol a tulajdonos csak később dönt a mértékéről. Az [origo] a legnagyobb magyar állami vállalatokat és a kormányt is megkérdezte a cégvezetők prémiumáról.

A cégektől és a minisztériumtól kapott válaszokból kiderül, tavaly a legnagyobb prémiumot, majdnem 20 millió forintot Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta. A cég kommunikációs igazgatóságán az [origo]-nak azt mondták: még csak a 2010-es teljesítménye után járó prémiumot kapta meg a vezérigazgató, "a 2010-es vállalati eredmények és teljesítmény alapján összesen bruttó 9 818 182 forintot". Mivel a 2011-es pluszpénz kifizetéséről még nem döntött a tulajdonos, ezért Szentpétery Kálmán a tavalyi munkája után egyelőre előleget vehetett fel, "a 2011-es prémiumkeret terhére összesen bruttó 9,6 millió forint prémium-előleget kapott, utólagos elszámolási kötelezettséggel".

Ez azt jelenti, hogy mivel utólag, 2012-ben értékeli a tulajdonos, mennyiben teljesültek a kitűzött prémiumfeladatok, a vezérigazgató ettől függően kaphat további prémiumot, vagy kell visszafizetnie valamekkora összeget az előlegből. Szentpétery Kálmán ugyanis a társaság honlapján szereplő adatok alapján a kétmillió forintos havi fizetése mellett akár 80 százalékos teljesítménybért is kaphat, ez egész évre összesen 19,2 millió forint prémiumot jelent. Ha a tulajdonos úgy ítéli meg, hogy a tavalyra kitűzött célok teljesültek, a vezetőnek újabb több mint kilencmillió forintot utalhatnak át. Szentpétery Kálmán a vezérigazgatóként kapott juttatásai mellett a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságának elnökeként havi 300 ezer forint megbízási díjat is kap, ez évente 3,6 millió forintot jelent.

A Szerencsejáték Zrt.-nél tavaly decemberben a többi munkavállaló átlagosan háromnegyed havi alapbérnek megfelelő mértékű jutalmat kapott, átlagosan bruttó 160 ezer forintnak örülhettek karácsony előtt (erről itt olvashat). A kommunikációs igazgatóság korábban azt hangsúlyozta, "a Szerencsejáték Zrt. húszéves fennállása óta 2011 volt az eddigi legeredményesebb év, az adózás előtti eredmény várhatóan nyolcmilliárd forint körül alakul".

VezérigazgatóCégAlapbér (forint/hó)Egyéb juttatás, prémium, cafeteria (forint/év)2011-ben felvett prémium
Szentpétery KálmánSzerencsejáték Zrt.2 milliómaximum 19,2 millió (80 százalékos prémium); 3,6 millió (az ig. elnökeként kapott juttatás), cafeteria nincs
9 818 182 (2010-es prémium), 9,6 millió forint (2011-es prémiumelőleg)
Baranyay LászlóMFB2 milliómaximum 19,2 millió (80 százalékos prémium); 1,1 millió cafeteria; plusz 4 millió forint (kéthavi bér garantált juttatás)7,68 millió
Horváth Gergely Domonkos MNV2 milliómaximum 20 millió forint (10 havi bér), cafeteria nincs6 millió
Geszti LászlóMagyar Posta2 milliómaximum 19,2 millió (80 százalékos prémium), cafeteria nincsNincs
Szarvas FerencMÁV2 milliómaximum 19,2 millió (80 százalékos prémium); 350 ezer cafeteriaNincs
Baji CsabaMVM2 milliómaximum 19,2 millió (80 százalékos prémium); 480 ezer cafeteriaKésőbb dönt a közgyűlés

Prémiumok az MFB és az MNV vezérének is

"Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója 2011-re vonatkozólag 7,68 millió forintot vehetett fel" - írta az [origo]-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A bankot felügyelő minisztériumnál hozzátették, Baranyay elődje, Erős János 2009-ben egy év alatt 28,09 millió prémiumot kapott. Az MFB vezetője a bank honlapján szereplő adatok szerint a havi kétmillió forintos fizetése mellett plusz kéthavi garantált juttatást is kap (ez négymillió forint), és évi 1,1 millió forint béren kívüli juttatás (cafeteria) is jár neki. Baranyay prémiuma az alapbér legfeljebb 80 százaléka lehet, vagyis neki is évi maximum 19,2 millió forint járhat, ebből vehetett fel több mint hétmilliót.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) Horváth Gergely Domonkos vezérigazgatónak 2011-ben az éves szinten megállapított összeg 30 százalékát fizették ki, hatmillió forintot - közölte a céget felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárcánál a korábbi MNV-vezér Tátrai Miklós prémiumáról is adtak tájékoztatást, ő 2008-ban 33,6 millió forintot kapott. Horváth Gergely Domonkos az MNV honlapján szereplő adatok szerint a havi kétmilliós fizetése mellett tízhavi, vagyis húszmillió forintos prémiumra lenne jogosult, de mindössze hatmilliót kapott.

Volt, aki nem vett fel

Van olyan állami cégvezető is, aki nem vett fel prémiumot, pedig a szerződése alapján a havi kétmilliós fizetése melletti plusz 19,2 millió forint őt is megilletné. Az NFM szerint a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szarvas Ferenc "2011-re vonatkozólag nem vett fel prémiumot", és a Magyar Posta vezetője, az augusztusban kinevezett Geszti László sem jutott pluszpénzhez, "emellett költségtérítést sem igényel, külföldi útjait maga fizeti, saját autóját és saját mobiltelefonját használja és fizeti". Az NFM ismét kitért az előző cégvezetőkre, eszerint a MÁV-vezérigazgató elődje, Andrási Miklós 2009-re 8,15 millió, a Posta volt vezérigazgatója, Borosné Szűts Ildikó 27,26 millió forint prémiumot vett fel.

A Magyar Villamos Művek vezérigazgatója, Baji Csaba az MVM honlapján szereplő adatok szerint az ugyancsak havi kétmillió forintos fizetése mellett szintén nyolcvanszázalékos prémiumot, 19,2 millió forintot kaphat. Az MVM néhány napja azt írta az [origo]-nak Baji Csaba pluszpénzeiről, hogy a tavalyi prémiumokról, a feladatok teljesülésének mértékéről a 2011-et záró közgyűlés dönt, arról azonban nem írt, hogy a 2010-es feladatok elvégzéséért mennyi prémiumot kapott a cégvezető tavaly.

Forrás: MTI
Baranyay László, Horváth Gergely Domonkos és Szentpétery Kálmán

Visszafelé mutat a kormány

"Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, előfordulnak havi négy-, öt-, sőt esetenként hétmillió forintos fizetések is" - így indokolta Orbán Viktor 2010 júniusában, miért tartja fontosnak bevezetni a havi bruttó kétmillió forint fizetési plafont az állami költségvetési szférában (erről itt olvashat). A bérplafonról szóló törvény 2010 szeptemberében lépett életbe, és bár nem vonatkozott az állami tulajdonú vállalatokra, a kormány közölte, hogy ezek a cégek maguktól alkalmazzák a kétmilliós bérplafont. A vezetők mindenhol megkapták a lehető legmagasabb fizetést, a havi kétmillió forintot.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a napokban kijelentette: kimutatást készít a kormány az állami cégeknél adott jutalmakról. "A kormány nem véletlenül döntött úgy, hogy megtiltja a jutalmak és prémiumok kifizetését év végén a minisztériumokban" - mondta akkor.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk, elkészült-e a kimutatás, és előfordulhat-e, hogy valakivel visszafizetteti a kormány a felvett prémiumot. A miniszterelnökség a kérdéseinket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz továbbította, ahol azt a választ kaptuk: "a MÁV jelenlegi elnök-vezérigazgatója körülbelül 60, az MFB elnök-vezérigazgatója 46, az MNV vezetője 36, a Magyar Postáé pedig 33 százalékkal keres kevesebbet a korábbi cégvezetőknél".