Vizsgálhatják, honnan indult a bankbetét-államosításról szóló hír

2012.01.19. 7:14

Titkos nyomozás indulhatott a bankbetétállomány államosításáról szóló híresztelések miatt - írja a csütörtöki Népszabadság. A lap szerint valószínűleg elkezdődött az adatgyűjtés, ami nyílt nyomozáshoz vezethet.

A bankbetétek államosításáról szóló hírek ügyében indított titkos nyomozást a rendőrség a csütörtöki Népszabadság szerint. Mint a lap írta, rendőrségi források sejteni engedték, hogy nyomozás indult, de a  napilap nem tudta ellenőrzi, hogy ez igaz-e, vagy sem.

Giró-Szász András kormányszóvivő január 6-án a parlamentben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden lehetséges eszközzel folyik a vizsgálat, hogy kik azok, akik valótlan hírekkel ijesztgetik a lakosságot.

A bankbetétállomány esetleges államosításáról szóló hír először egy blogbejegyzésben jelent meg. Az oldal, ahol megjelent, január 10. óta nem elérhető. A Népszabadság szerint a rendőrség és a titkosszolgálat kis szerencsével a honlapról kiindulva eljuthat ahhoz a személyhez, aki az első bejegyzést tette.

A lap emlékeztet, hogy mindazok a bűncselekmények, amelyek tényállásában a híresztelés szó szerepel, mind öt évnél enyhébb szabadságvesztéssel büntetendők, ez esetben pedig nyomozásukhoz titkosszolgálati eszközök és módszerek elvben nem alkalmazhatók. A lap szerint azonban a nyomozás formális elrendelése nélkül valószínűleg titkos adatgyűjtésbe kezdtek a titkosszolgálatok és a rendőrség, és ha majd találnak valami konkrétumot, elrendelik a nyílt nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK