Melyik ország szuverénebb: Észak- vagy Dél-Korea? - évet értékelt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelője a Best Western Hotel Hungaria szállodában 2012.02.21-én
Vágólapra másolva!
Magukat felszabadultnak érző egykori MSZP-s képviselők és a múlt héten alsógatyára vetkőzött fiatalok is hallgatták Gyurcsány Ferencet, aki első évértékelőjét tartotta a Demokratikus Koalíció elnökeként. A volt miniszterelnök arról beszélt egy budapesti szálloda konferenciatermében, hogy nem szabad csak Orbán Viktort hibáztatni a mai helyzetért, de szerinte a jelenlegi kormányt le kell váltani, mert Orbán Viktor "ellen-Magyarországot" teremtett.
Vágólapra másolva!

"Teljesen ki vagyok virulva, látja?" - mondta az [origo]-nak Vadai Ágnes parlamenti képviselő Gyurcsány Ferenc évértékelője előtt, miután több fiatal fiút is puszival köszöntött a budapesti Rákóczi úti szálloda konferenciatermének bejáratánál. Vadai Ágnes azt mondta, hogy felszabadultnak érzi magát, miután tavaly kilépett az MSZP-ből, és szerinte a volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) "más közeg, más társaság, más politika". "Hazaértem" - tette hozzá, majd az évértékelőre érkező vendégekhez sietett.

"Koppány, Koppány, csináld a fényképeket a Facebookra" - kiáltotta egy nő az öltönyben, nyakkendőben mászkáló tizenéves fiúnak, akiről kiderült, hogy az Ifjú Demokraták vezetőjeként ő szervezte múlt héten az "alsóneműs tüntetésnek" nevezett akciót. A DK ifjúsági tagozata úgy tiltakozott a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen, hogy néhányan alsógatyára vetkőzve utaztak a metrón. Szarvas Koppány Bendegúz azt mondta az [origo]-nak, ő most azért jött el Gyurcsány Ferenc évértékelőjére, mert érdekli a volt kormányfő "retorikai művészete".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hívei szerint a valósággal néz szembe. Kattintson és nézze meg a jegyzetet nagyobb méretben!

A fiú ezután lefényképezte a telefonjával az épp helyet foglaló Moór Marianna színésznőt, illetve Gy. Németh Erzsébetet, aki még 2002-ben az MSZP főpolgármester-jelöltje, utána pedig fővárosi frakcióvezetője volt. Gy. Németh Erzsébet azt mondta az [origo]-nak, azért lépett át a Demokratikus Koalícióba, mert új politikára van szükség, majd a blúzán lévő, pókot ábrázoló ékszerre mutatva megjegyezte: "behálózott a DK".

Gyurcsány a miskolci családot is meghívta

Gyurcsány Ferenc először tartott évértékelő beszédet a Demokratikus Koalíció elnökeként. Egy éve még arról beszélt, hogy a szocialista pártot akarja megváltoztatni, aztán tavaly októberben kilépett az MSZP-ből, és egy új szervezet elnöke lett. A mostani évértékelőnek helyet adó, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő Best Western Hotel egyik konferenciatermébe a rendezvény előtt fél órával megérkezett a vendégek többsége. A teremben úgy rendezték el a székeket, hogy Gyurcsány Ferenc a terem közepén álljon, és előtte, a háta mögött, illetve tőle jobbra és balra is ülhessenek szimpatizánsok. Az egyik szervező szerint "az elrendezés jól jelzi, hogy ő egy közülünk".

Az első sorokban ültek a párt alelnökei, jelenlegi parlamenti képviselői, a hátsó sorokban pedig több egykori MSZP-s képviselő. Ott volt Kósáné Kovács Magda volt európai parlamenti képviselő, Csiha Judit egykori privatizációs miniszter és Schiffer János volt főpolgármester-helyettes is. Kolber István parlamenti képviselő meg is jegyezte az [origo]-nak, hogy "elég nagy a személyi átfedés" egy egykori MSZP-s és egy DK-s rendezvény között, de szerinte a két pártot megkülönbözteti, hogy Gyurcsány új pártja a "valósággal szembenéző politikát folytat".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Oldalt a pártvezetés, hátul az avasi vendéglátók. Kattintson a fotóra!

Gyurcsány Ferenc mögött kapott helyett a miskolci Marincsák család, amely az Avas lakótelepi lakásában januárban néhány napra vendégül látta a volt miniszterelnököt. A családfő, Marincsák László elárulta az [origo]-nak, hogy a vendégség óta tartja a kapcsolatot Gyurcsánnyal: "hetente felhív vagy SMS-t küld, érdeklődik a családtagokról, ide is ő hívott meg minket". A családfő hozzátette, hogy reméli, végre megismerkedhet Dobrev Klárával is, a volt kormányfő felesége azonban nem volt ott a rendezvényen.

Orbán és Csurka országa

"Nem az indulatokat kívánom korbácsolni" - kezdte fél háromkor igen hosszú, másfél óráig tartó évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Azt mondta, Magyarország "nagyobb bajban van, mint az elmúlt húsz esztendőben", és szerinte nem elég azt mondani, hogy ezért Orbán Viktor a hibás. "Pedig így van!" - kiáltott fel egy középkorú piros kosztümös nő a hátsó sorokban.

Gyurcsány Ferenc szerint "a köztársaság tartópillérei" összedőltek, és "felépült egy ellenország", amely nem hisz Európa eszméjében, Brüsszel számára fenyegetést jelent. Azt mondta, Orbán Viktor a rendszerváltás közmegegyezésével szembefordulva a köztársasági helyett mára olyan "ellen-Magyarországot" épített fel, amelynek egyik előképe Csurka István politikai programja. Pedig szerinte már Antall József miniszterelnök tudta, hogy "Csurkával nem lehet kiegyezni".

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a jelenlegi feladat nem egyszerűen Orbán Viktor legyőzése, hanem "azokat meggyőzni, akik mást gondolnak Magyarországról, mint mi. Orbán menni fog, ezt megígérhetjük neki, de az ország maradni fog".

Orbán és III. Richárd

Orbán politikájának középpontjában a szuverenitás áll - jelentette ki Gyurcsány, aki szerint ez "hamis politika". Gyurcsány a két Korea példájával érzékeltette, mire gondol: "melyik ország szuverénebb Észak-Korea vagy Dél-Korea? Észak. Melyik országban élnek jobban, akarnak oda átszökni a másikból? Talán észak?" Gyurcsány szerint Orbán Viktor csökkentette Magyarország mozgásterét az elmúlt két évben, "lehet, hogy azt hiszi, hogy szuverénebbek lettünk, de létrehozott egy rosszkedvű barakkot" - fogalmazott a volt kormányfő.

Ezután a szegénység problémájáról beszélt. Szerinte a kormány most "nem felemelni, hanem büntetni kívánja a szegényt, azt üzeni, nincs rád szükség, és a kormány cinizmusa a 47 ezer forint cinizmusa". Beszélt arról, hogy szerinte a keresztény egyházak kevesebbet tesznek a szegényekért, mint lehetne, és megemlítette, hogy "a szegényeknek menedéket nyújtó" Iványi Gábornak (akit elsőre Iványi Viktornak nevezett), a metodisták vezetőjének szervezetét nem jegyezték be egyházként, mert kritikus a jelenlegi kormánnyal. "Tudják, ha lehetne kívánni valamit, akkor az országnak sokkal kevesebb Orbánt, sokkal több Iványi Gábort kívánnék" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nagy volt az átfedés az MSZP-s rendezvények látogatóival. Kattintson a fotóra!

Ezután a romák helyzetéről beszélt, és azt mondta: "ha egyetlen embert is azért ér sérelem, mert az anyja vagy apja roma, akkor a világ egy részét mi magunk öljük meg". Hozzátette, "azok, akik a könnyebb részével találkoznak az életnek, kötelességük segíteni a nehezen boldogulóknak". A volt miniszterelnök azt is mondta, hogy az oktatásnak és a művészetnek is szabadnak kell lennie. "Nem lehet megmondani, hogyan kell a III. Richárdot játszani, bár a miniszterelnök megnézhetné már ezt a darabot" - mondta Gyurcsány. "Végre egy poén" - jegyezte meg egy férfi a közönségből.

Alsógatyára vetkőzni izgalmasabb volt

Gyurcsány Ferenc az évértékelő végén röviden arról is beszélt, miért lépett ki az MSZP-ből, és hozta létre a Demokratikus Koalíciót. "Azt akarjuk, hogy ez a párt demokratikus közepet meghatározó, a baloldal legnagyobb pártja legyen" - jelentette ki. Hozzátette, új pártja azért jött létre, hogy összekösse "a szabadság és a szociális remény ügyét" és megakadályozza "a tömegek lecsúszását, mert ez meg fogja törni a demokratikus Magyarországot".

"Örömmel hallgattam, hogy többször is dicsérően beszélt Antall Józsefről" - mondta beszéd után az [origo]-nak Debreczeni József, a DK alelnöke, aki Antall idején még MDF-es képviselő volt. Debreczeni szerint "Gyurcsány saját kútfőből állította össze a beszédét, nem kért tanácsot". Az alelnök az évértékelőből azt emelte ki, hogy "minden eddiginél hangsúlyosabb volt a szociális elkötelezettség".

Két fiatal fiú, aki végighallgatta a másfél órás beszédet, a hotel bejáratánál már azt mondta: "nem unatkoztunk, de alsógatyára vetkőzni a metrón azért ennél izgalmasabb volt".