Navracsics: Picit higgadjunk már le!

Vágólapra másolva!
A közigazgatási miniszter a Fidesz újbudai közéleti estjén egy kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte rossz irányba megy a magyar politika, amikor családtagokat "vesznek elő". Schiffer András nem tehet arról, ki volt a nagypapája - mondta Navracsics Tibor.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot ért külföldi kritikák, a költségvetési hiány, az oktatáspolitika és az IMF-tárgyalások időpontja is szóba került a Fidesz újbudai közéleti estjén pénteken. Arról, hogy miért került Magyarország a világ figyelmének középpontjába, Navracsics Tibor azt mondta, nem hisz az összeesküvés-elméletekben. A miniszterelnök-helyettes szerint ez nem új, körülbelül 120 éve küzdünk azzal, hogy reménytelenül rossz hírünk van.

Egy kérdésre válaszolva Navracsics beszélt arról is, hogy szerinte nagyon rossz irányba megy a magyar politika, amikor családtagokat "vesznek elő". "Egy picit higgadjunk már le", Schiffer András nem tehet arról, ki volt a nagypapája - fogalmazott a közigazgatási miniszter.

A Velencei Bizottság magyar jogszabályokat ért kritikáiról azt mondta: ne fogjuk fel egyelőre tragikusan a dolgot, fogjuk fel úgy, hogy minden egyes magyar törvényt meg kell védeni. Persze bántó az igazságtalanság - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, de arra számít, hogy a bizottság véleménye az lesz, hogy a választójogi törvény sem megfelelő. Akkor lenne fair, ha a többi ország gyakorlatát is ugyanilyen alaposan megvizsgálnák - állapította meg.

Az unió nélkül nem megy

A miniszter szerint Magyarország be fogja bizonyítani az Európai Bizottságnak, hogy a költségvetési hiányt a kívánt szint alatt fogja tartani, és lesz megállapodás az IMF-fel is. Ez egyébként Magyarország érdeke is - mondta a kormányfő helyettese.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkeznek tárgyalni az IMF-delegáltjai, azt mondta: bízik benne, egy hónapon belül megindulhatnak a tárgyalások. Navracsics szerint olyan megállapodásra lenne szükség, ami egyfajta "garanciakeret". Ez azért lenne fontos, hogy olcsóbban tudjuk finanszírozni az adósságunkat - jelezte.

Arra, hogy Orbán Viktor szerint az olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Bizottság képvisel, még egy "vidéki kócerájt" sem lehetne elvezetni, azt válaszolta: "azt nem tudom, hogyan vezetnek egy vidéki kócerájt". Navracsics azt mondta, ő valóban hisz Európában és az Európai Unióban, még ha nem is gondolja, hogy a mostani helyzet az ideális, de unió nélkül nem megy, és nem lát másik utat.