Kövér: Az én jelöltem Áder János

Az országgyűlés korábbi elnökét, az egykor a Fidesz frakcióvezetőjeként és pártelnökeként is ténykedő Áder Jánost találná a legjobb választásnak Schmitt Pál hétfőn megüresedett posztjára Kövér László házelnök. Az államfői teendőket ideiglenesen ellátó politikus bevallása szerint "nem az a fajta, aki elugrik a felelősségvállalás elől", ha őt tartják valamilyen pozícióra ő a legalkalmasabbnak, de szerinte vannak nála is alkalmasabbak.

"Az én jelöltem ő" - fogalmazott az Echo TV Napi aktuális című műsorában Kövér László házelnök a műsorvezető felvetésre, hogy valóban Áder Jánostjavasolja-e maga helyett köztársasági elnöknek.

A köztársasági elnöki teendőket Schmitt Pál hétfői lemondása óta ideiglenesen ellátó házelnök úgy fogalmazott: esze ágában sincsen barátja és nagyon régi harcostársa helyében dönteni, de "ő egy kiváló ember, alkalmas lenne ennek a pozíciónak a betöltésére", ezért amennyiben a 2009 óta fideszes EP-képviselőként dolgozó volt házelnök-pártelnök-frakcióvezető vállalná, a maga részéről támogatná ebben.

"A többiek szempontjából (a házelnök valószínűleg a Fidesz elnökségi tagjaira gondolt) azonban ez csak egy vélemény" - tette hozzá Kövér.

Saját maga esetleges jelöltségéről szólva a politikus megismételte korábbi álláspontját, és kiemelte: világosan elmondta, mit gondolt erről korábban és most is. "Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha egyébként az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy korábban is, és most is azt gondolja, hogy az ő esetleges jelölésénél van jobb javaslat, hozzá képest van alkalmasabb személy erre a pozícióra, "több is, nem csak egy".

Arra a kérdésre, hogy ebbe beletartoznak-e az eddig felmerült jelöltek, azt válaszolta: nem szeretne egyenként végigmenni a neveken, mert nem kíván senkit megbántani, vagy abba a kellemetlen helyzetbe hozni, hogy innentől kezdve potenciális fideszes pártkatonaként bélyegezzék meg őket az ellenzék oldaláról.

Nem mindenkit tart természetesen alkalmasnak különböző okokból - folytatta, de ez szerinte nem jelenti azt, hogy személyiségükről, jellemükről összességében negatív véleménye lenne, de az államfői pozíció egy közjogi tisztség, aminek betöltésére speciális kritériumok, jellemvonások teszik alkalmassá az embert - tette hozzá Kövér László.

Arról, hogyan válasszanak köztársasági elnököt, illetve, hogy az ellenzék közvetlen választást javasol, azt mondta: nincs szükség változtatásra, a nép által választott képviselők választják meg a köztársasági elnököt, ez ahhoz a közjogi berendezkedéshez, ami jelenleg van, illeszkedik, és nincs is értelme ezen sokat vitatkozni. 

Mint mondta, a baloldal szempontjából nézve mindig az a pártkatona, akit, amikor ők vannak ellenzékben és kisebbségben, a velük szemben állók jogszerűen és teljesen legitim módon valamilyen megbízatásra választanak, vagy jelölnek. Az ab ovo pártkatonává válik, teljesen mindegy, hogy milyen tiszteletre méltó, egyéb területeken szerzett érdemei vannak, vagy milyen pálya van mögötte - fogalmazott, majd hozzáfűzte: ezzel nagyon nincs mit kezdeni. 

Példaként említette Szili Katalin jelölését, és nem volt pártkatona Göncz Árpád sem, aki az SZDSZ-ügyvivője volt - jegyezte meg ironikusan.   

A házelnök beszélt a Valutaalappal folytatott tárgyalások elhúzódásáról is, " méltatlan színjátéknak" nevezve a nemzetközi szervezetek "időhúzását".

Megítélése szerint Magyarország hónapok óta készen áll, és azt reméli, ha "egyszer végre méltóztatnak leülni velünk szemben", és tényleg meg akarnak egyezni, akkor nagyon gyorsan megfogunk állapodni.

"Szerintem egy piszkos játék folyik Magyarországgal szemben, amiben méltatlan szerepet játszanak egyesek, intézmények, személyek, nem belföldön,  (...) különböző nemzetközi intézményekben" - fogalmazott.

Mint mondta, szerinte az cél, hogy ez a kormány ne lehessen sikeres. Miután menetközben nem sikerült térdre kényszeríteni, a békemenet elég világos bizonyítékát szolgáltatta, hogy belpolitikai botrányok keltésével, nem lehet Magyarország jelenlegi, legitim kormányát eltávolítani, most a cél kitolódott 2014-re. Olyan helyzetet kell előidézni, ami esélyt nyit arra, hogy ez a kormány ne kapjon újabb négy esztendőt, hanem valamilyen más konstrukció álljon fel, amelyik sokkal inkább kiszolgálja a különböző, elsősorban gazdasági, és politikai érdekeket nemzetközi szinten, mint ez a kormány tette - mutatott rá, hozzátéve: visszatérni abba a kerékvágásba, amelybe Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter, Kovács László, Horn Gyula nevével fémjelzett kormányzatok jártak.

Kövér László kérdésre válaszul kitért arra is, hogy nem tekinti "mini erőnek" az MSZP-t, mert ha ezzel a jelzővel illetik őket, akkor az LMP-re mit mondjanak, vagy Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójára. "És még őket sem becsülöm le, hiszen még van két év ebből a ciklusból, ők is megszerezhetik azt a támogatottságot, hogy a következő parlamentben legyen egy kis frakciójuk" - mondta.

"Én azt szeretném, ha egyszer a baloldali ellenzék végre elsősorban a nemzet érdekeiből tudna kiindulni, és csak másodsorban a saját érdekeinek megfelelően politizálna, és használná az eszközöket (...), ha egyszer végre elsősorban magyar emberként viselkednének, és csak másodsorban szocialistákként, vagy posztkommunistákként. Erre szerintem még egy darabig várni kell" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK