Könnyű feladatok is vannak az idei matekérettségiben

Egy diáklány olvassa a feladatsor a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban
Vágólapra másolva!
Egy szaktanár szerint a matematikaérettségi rövid feladataiban vannak könnyű kérdések is, de a maximális pontszámhoz alapos tudás kell. A középszintű érettségi első részében 45 perc alatt kell 12 feladatot megoldani. Az [origo]-n kora délután olvashatja az érettségi nem hivatalos megoldásait.
Vágólapra másolva!


Százalékszámítás, trigonometrikus függvények, kombinatorika és gyökös egyenletek - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matematikaérettségi első részében, amelyet 45 perc alatt kell megoldani - közölte kedden reggel az Eduline oktatási portál.

Egy, a portálnak nyilatkozó szaktanár szerint a feladatsor átlagos nehézségű, "kevés pontot könnyű szerezni, a maximális pontszámhoz azonban alapos tudás kell".

Állítása szerint a teszt első feladatai között olyanok is vannak, amelyeket általános iskolai tudással is meg lehet oldani - előkerül például a százalékszámítás, egy másik példában pedig testtömegindexet kell számítani. "Ilyen feladatok a nyolcadikos felvételibe is bekerülhettek volna, meglepő, hogy a középszinten érettségizőknek ilyen kérdésekre is válaszolniuk kell, van köztük bóvli kérdés is". Meglepetésfeladatnak számít a trigonometrikus függvényekkel kapcsolatos példa, ilyen a teszt első, 12 rövid kérdésből álló részében korábban nem volt - írja az Eduline.