Élefogytiglant kapott a pécsi egyetemi lövöldöző

Vágólapra másolva!
Jogerősen legalább harmincéves, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte G. Ákost a Pécsi Ítélőtábla kedden kora délután, ezzel lényegében megerősítette az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék határozatát. Gere Ákos 2009 novemberében a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, és életveszélyesen megsebesített három embert. A keddi tárgyalási napon újra felolvasták a fiú nagymamájának korábbi vallomását, amely szerint Gere Ákos a lövöldözés napján még beszélt vele telefonon, és azt mondta: délután lőni megy, és a motorjához vásárol alkatrészt.
Vágólapra másolva!

A bíróság életfogytiglani, de legalább harmincéves börtönbüntetésre ítélte Gere Ákost a Pécsi Ítélőtábla kedden kora délután, ezzel lényegében megerősítette az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék határozatát. A Bama.hu Baranya megyei online hírportál élőben tudósított a helyszínről.

Dr. Makai Lajos az ítélet indoklásában elmondta, az egy pillanatra sem volt vitatott, hogy a vádlott volt az, aki 2009. november 26-an harminc másodperc leforgása alatt négy emberre rálőtt, egy embert megölt, egy másikat életveszélyesen megsebesített, lövéseivel mindhárom életben maradt áldozatának maradandó egészségkárosodást okozott. Dr. Makai Lajos szerint helyesen állapította meg a bíróság, hogy a vádlott tervezte a bűncselekményt, készült rá.

A lap az írja: az ügyvédi indítványok miatt szünetet tartottak az eljárás közben. A fiú védője, Papp Gábor szerint vannak orvos szakértői vélemények, melyek szerint Gere Ákos olyan mértékben gyógyszerezve van jelenleg, hogy nem fogná fel a másodfokú ítéletet.

Az ítélőtábla arról is határozott, hogy idézik Gere Ákos nagymamájának a rendőrségi kihallgatáson tett tanúvallomását. A nagymama azt állította, hogy a tragédia napján Gere Ákos azt mondta neki, hogy délután lőni megy, és a motorjához alkatrészt vásárol. A védelem ezzel azt bizonyítaná, hogy nem előre kitervelten gyilkolt az egyetemista. A vallomás felolvasása után berekesztették a másodfokú tárgyalást.

Egymásnak ellentmondó vallomásokra hivatkozott a védő

A Bama tudósítója szerint Papp Gábor ügyvéd védőbeszéde első részében arra próbált rávilágítani, hogy az első fokon eljáró bíróság több esetben is a védencét terhelő koncepciót vélt felfedezni apró részletekben, és ezek összességéből jutott a bíróság az első fokon megismert határozatra. Korábban elmondott védőbeszédére hivatkozva azt mondta: a volt egyetemi csoporttársak érdemi ügyben egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek.

Az ügyvéd szerint a bíróság nem vetette érdemben össze az igazságügyi elmeorvosi szakvéleményeket, és nem mondta ki, miért annak adott érdemben helyet, amelynek végül a megalapozottságát taglalta. Emiatt azt kérte, vegyék figyelembe az eredetileg általa felkért, de a tárgyalásba bevont budapesti igazságügyi szakértői páros véleményét, amelyben az áll, hogy a vádlottat elmeállapota az elkövetéskor súlyosan korlátozta tette valódi súlya és veszélyessége megítélésében.

Papp védőbeszédének harmadik része arról szólt, hogy szerinte miért nem tervelte ki előre a vádlott a cselekményt. Az ügyvéd indítványozta, hogy az ítélőtábla kötelezze új eljárásra az elsőfokú bíróságot. Ha ezt mégsem teszi, akkor érdemben bírálja felül az elsőfokú ítéletet, vegye figyelembe, hogy ugyan szörnyű tettet követett el, de fiatal, büntetlen előéletű, és a legenyhébb orvos szakértői vélemény alapján is korlátlanul enyhíthető a büntetés, ezért arra kérte a bíróságot, hogy enyhítse az ítéletet, változtassa azt határozott időtartamúra.

Egy 19 éves csoporttárs volt az áldozat

Gere Ákos egyetemi hallgató a vád szerint 2009. november 26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves asszisztenst.

A Pécsi Törvényszék idén januárban első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Gerét, aki legkorábban harminc év múlva bocsájtható feltételes szabadlábra. Gere Ákos és ügyvédje enyhítésért fellebbezett, az ügyészség pedig indítványozta, hogy a cselekményt a bíróság egységesen előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletének minősítse.

A lövöldözésről szóló összes [origo]-s cikket itt találja.