Durva rendőrökre panaszkodtak

2012.09.25. 8:04

Fülhallgatós kocogó és választási plakátot leszaggató idős nő megbilincselése miatt is érkezett panasz tavaly a rendőrségre.

Az idén is számos kérdést vet fel a rendőrség jogaival kapcsolatban az a jelentés, amelyben összefoglalják a rendőrök tevékenységével összefüggő 2011-es panaszokat és azok értékeléseit a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) szakemberei - írta a keddi Magyar Nemzet.

A lap cikke szerint közel 600 panasz található az FRP tavalyi adatbázisában, ezek többsége szerint (168 eset) a tisztességes eljáráshoz való alapjog sérült egy-egy intézkedésnél.

Az előző évinél kevesebben nehezményezték, hogy a rendőrök megsértették személyi szabadságukat: 2010-ben 106, míg 2011-ben 78 ilyen panaszt vizsgált a testület. Nőtt viszont az emberi méltósághoz való jog sérelme miatt érkezett megkeresések száma, az előző évi 82-ről 136-ra.

A Magyar Nemzet összeállítása szerint sok panasz érkezett az FRP-hez az előállítás durvasága miatt. Jogsértést állapított meg például a testület, amiért megbilincseltek egy kocogót, aki a fejhallgatója miatt nem vette észre a vele szemben eljárni készülő rendőröket, illetve azért, mert egy idős nőre bilincs került választási plakátok leszaggatása miatt.

Jogszerűnek ítélték viszont a testi kényszer alkalmazását egy ittas kerékpáros esetében, aki nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK