Metrórendőrséget alakítanak Budapesten

Átszervezik novembertől a BRFK-t, osztályok szűnnek meg, több száz rendőr átkerül a kerületi kapitányságokra. Több rendőrt vezényelnek az utcákra, és megalakul a metrórendőrség is.

Új típusú irányítási rendszert vezetnek be novembertől a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), ennek érdekében jelentős átszervezés lesz: több osztály megszűnik, illetve többet összevonnak, közel 800 rendőrt kerületi kapitányságokra vezényelnek át a Teve utcából.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány az általa irányított szervezetnél történő átalakításokat megerősítve az MTI-nek csütörtökön elmondta: a tervezett átszervezést hosszas előkészítés előzte meg. "Tehát nem ad hoc jellegű gondolat, és nincs összefüggésben az utóbbi hónapokban kipattant korrupciós üggyel, amelyben magas beosztású, köztük BRFK-s rendőri vezetők is érintettek" - mondta. A lépésről idén január 10-én született döntés, a személyi változtatásokról pedig árpilis 13-án, egy országos parancsnoki értekezleten határoztak.

Az átalakításra azért van szükség, hogy a büntetőeljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek, megszüntessék az átfedéseket és a párhuzamosságokat, a felesleges tagoltságokat, az állampolgárok egy láthatóbb és gyorsabb reagálású rendőrséggel találkozzanak - mondta Tóth. Átalakul, nevében is megváltozik az eddigi gazdaságvédelmi főosztály és a jövőben korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályként működik majd. Az ide nem tartozó feladatkörök, mint például a betörés és zsebtolvajlás más egységhez kerülnek, és itt csak kizárólag kiemelt gazdasági bűnügyek felderítésén dolgoznak majd.

Több rendőr lesz az utcán

Átszervezik a központi közrendvédelmi állományt, több rendőrt vezényelnek az utcákra. Szeptember 10-e óta több a rendőr reggel 6 és este 10 óra között a forgalmas fővárosi csomópontokon, például a Széll Kálmán téren, a Ferenciek terén, a Batthyány téren, a Határ úton és a Hősök terén. Az új típusú vezetésirányítási rendszer keretében összehangolják a közterületi rendőrök munkáját valamennyi kerületi kapitánysággal, így minden szervvel egyeztetni fogják a rendőrségi egységek, járőrök közterületi szolgálatát.

Létrehoznak egy gyorsreagálású, megfelelő gépkocsiállománnyal rendelkező egységet, hogy nagyobb rendőri erőt igénylő esetekben a lehető legrövidebb időn belül, és a legnagyobb erővel tudjanak fellépni. Megalakítják a metrórendőrséget is, amelynek feladata a tömegközlekedési hálózat felügyelete és a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a közterület-felügyelettel való kapcsolattartás. A Keleti és Nyugati pályaudvarokon már egy-egy alosztály működik, de hamarosan a Déli pályaudvaron is felállítanak egy újabb alosztályt, s a három szervezet a vasútbiztonsági osztályhoz tartozik majd.

Az átszervezés során érintett több száz rendőr mindegyikével még októberben egyeztetnek, és a személyi körülményeket is figyelembe véve irányítják át őket új munkakörükbe. A BRFK vezetése nem számít az átszervezés miatt lemorzsolódásra, leszerelésre, "mert nincs olyan ok, hogy kollégáik az újmunkakörre nemet mondjanak" - fogalmazott Tóth Tamás, aki szerint mindenkinek van és lesz munkája, mindenkire számítanak, a munkabérét senkinek sem csökkentik. Szerinte vannak olyan kapitányságok, amelyeknek közrendvédelmi létszáma szinte megduplázódik. A kerületi kapitányságok vagy a BRFK vezetői szintjén nem várható átszervezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK